China wil volledige controle over ondergrondse Kerk

Volgens Aziëkenner Bernardo Cervellera van Asianews wordt op 7 oktober een strenge Chinese godsdienswet goedgekeurd. De wet wil alle geloofsgemeenschappen in China volledig onder de controle van de overheid brengen. Alle priesters moeten zich voortaan bij de Chinese overheid registreren. Priesters zonder overheidscertificaat kunnen niet langer actief zijn en religieuze activiteiten mogen nog slechts op erkende plaatsen plaatsvinden. Dit betekent een zware slag voor de ondergrondse Kerk, verduidelijkt Bernardo Cervellera.

Chinese staatskerk

De nieuwe godsdienstwet dreigt ook de inspanningen van staatssecretaris kardinaal Pietro Parolin voor een toenadering met China teniet te doen. Het brengt de Chinese machthebbers echter wel opnieuw dichter bij de realisatie van de tijdens de Culturele Revolutie gekoesterde droom, toen gestreefd werd naar een volledige beheersing van de gelovigen in een door de overheid gecontroleerde staatskerk. Het laat zich raden dat de nieuwe wet door overijverige partijleden wordt aangegrepen voor een nieuwe vervolging van ondergrondse predikanten en priesters.

Woordvoerder Klaas Muurling van Open Doors: De overheid wil nog meer controle over de Kerken en ook de kerkelijke inspanningen in het onderwijs en haar organisaties in haar greep krijgen. De communistische partij vreest haar macht te verliezen. Dit is een nieuwe poging om greep te krijgen op de geloofsgemeenschappen, maar de Kerk in China heeft lange ervaringen met ondergronds functioneren.

De Chinese Kerk heeft ons geleerd om om te gaan met geloofsvervolging. Klaas Muurling

De praktische gevolgen moeten nog blijken. Het valt nog af te wachten of deze wetten aanvaard worden en hoe zij in de praktijk worden omgezet.  Maar wij vrezen zware tijden voor de Kerk in China. Maar zij heeft bijzonder veel ervaring met geloofsvervolging.

80 tot 100 miljoen christenen

Van de 1,3 miljard  Chinezen behoren er zo’n 13 miljoen tot de katholieke Kerk. Officiële statistieken spreken van 6 miljoen katholieke gelovigen. Het totale aantal Chinese christenen wordt op 80 tot 100 miljoen gelovigen geschat. Klaas Muurling van Open Doors: In 1949 waren er in China 1 miljoen christenen. Maar toen brak de zware vervolging aan van de Culturele Revolutie, met massale arrestaties. Vandaag zijn er in China meer christenen dan partijleden. De Kerk in China bloeit en heeft veel vrijheden. Ik denk dat de Kerk in China flexibel is en hiermee kan omgaan. Maar vervolging en arrestaties zijn natuurlijk heel vervelend en zij zijn ingrijpend voor de slachtoffers.

President Xi beweerde onlangs nog dat hij de Kerken wil helpen om zich aan te passen aan de Chinese socialistische samenleving. De Chinese overheid gaat er wellicht van uit dat zij dit ongestraft, zonder internationale verontwaardiging, kan doen. Onze Chinese geloofsbroeders hebben nu nood aan onze gebeden, steun en medeleven. Samen vormen zij een familie. Daarom moeten onze Chinese broeders op ons kunnen rekenen.

Bron: Asianews

Klaas Muurling van Open Doors © Open Doors
Klaas Muurling van Open Doors © Open Doors

Niet gecategoriseerd