Europese bisschoppen herdenken slachtoffers geweld en terreur

De voorzitters van de Europese bisschoppenconferenties hebben vrijdag een korte ingetogen actie gehouden in de Franse stad Nice. Dat gebeurde in de marge van hun herfstoverleg van donderdag tot zondag in Monaco. De bisschoppen, onder wie de Belgische bisschop Jozef De Kesel, reisden vrijdag vanuit Monaco in groep naar Nice. Daar hielden zij een kort ingetogen gebedsmoment bij het gedenkteken op de Promenade des Anglais.

Georges Pontier, de aartsbisschop van Marseille en voorzitter van de Franse bisschoppenconferentie, sprak over een zeer ontroerend moment: De bisschoppen kwamen naar Nice om te bidden voor de slachtoffers en hun families. Tegelijk stelden zij hiermee een symbolisch gebaar voor vrede en interreligieuze dialoog.

Marginalisering van het geloof

In de gemeenschappelijke slotverklaring, die gisteren op het einde van de bijeenkomst werd gepubliceerd, spreken de bisschoppen hun bezorgdheid uit over de pogingen van verschillende Europese landen om religie uit het openbare leven te verdringen. Daarbij verwijzen zij in het bijzonder naar de beperking van de godsdienstvrijheid en de toenemende intolerantie tegen christenen. Martin Kugler van het Observatiecentrum voor de intolerantie en discriminatie van christenen in Europa verwees in een toespraak tot de Europese bisschoppen over de zorgwekkende evolutie in Frankrijk, Groot-Brittannië, Nederland en Scandinavië.

Spirituele verarming in Europa

De Europese bisschoppen herinneren aan de bijdrage van het christendom tot de menselijke groei en de uitbouw van Europa. Ze bepleiten een gezond secularisme, dat in staat is om de werkelijke waarde van religie in de samenleving en in het leven van de volkeren te erkennen. Wij maken ons ernstig zorgen over de spirituele en morele verarming in onze tijd, die op lange termijn ook een sociale, economische en culturele verarming dreigt te veroorzaken.

Zij spreken ook nog hun ongerustheid uit over de vervolging van christenen in het Midden Oosten en engageren zich om met hen solidair te zijn.

Bron: CCEE/Kathpress.at

© CCEE
© CCEE

Niet gecategoriseerd