Japanse bisschoppen roepen op tot sluiting kerncentrales

De katholieke bisschoppen van Japan hebben een 290 bladzijden tellende oproep gelanceerd waarin zij uitvoerig een reeks technische, ethische en theologische argumenten uiteenzetten voor de afschaffing van kernenergie en de sluiting van de kerncentrales in het land. Ook argumenten uit paus Franciscus’ encycliek Laudato Si’ worden aangehaald.

De brief van de bisschoppenconferentie van Japan (CBCJ) werd voorbereid door een redactiecomité onder leiding van de jezuïet Ichiro Mitsunobu. De directe aanleiding is de ramp in de kerncentrale van Fukushima op 8 november 2011.

Van Hiroshima en Nagasaki tot Fukushima

Het eerste deel schetst de nucleaire geschiedenis van Japan, met inbegrip van ramp in Fukushima en de bombardementen op Hiroshima en Nagasaki, maar ook de blootstelling van vissers aan de radioactieve neerslag na de kerntesten op de Bikini-eilanden.

Het tweede deel vestigt de aandacht op wetenschappelijke en technische problemen bij kerncentrales. Het derde deel benadrukt het opwekken van kernenergie vanuit de ethiek van de katholieke Kerk. De brief eindigt met een oproep tot alle godsdiensten in de regio om hun krachten te bundelen voor de sluiting van kerncentrales.

Bron: Ucanews

Na de ramp in Fukushima © Caritas International/Holger Vieth
Na de ramp in Fukushima © Caritas International/Holger Vieth

Niet gecategoriseerd