Tertio stunt: 40 minuten interview met paus Franciscus

Nu plukken we de vruchten van jarenlang werken aan de bekendmaking van ‘Tertio’ in Vaticaanse kringen, zegt hoofdredacteur Geert De Kerpel een dag na het uitzonderlijke interview dat het weekblad kreeg met paus Franciscus. Redacteur Emmanuel Van Lierde, die er ook bij was gisteren, interviewde al verschillende curieleden en heeft nu ook een afspraak met kardinaal Müller, de prefect van de Congregatie voor de Geloofsleer. 

Toen in 2014 enkele jongeren erin slaagden paus Franciscus te interviewen, leek de weg gebaand. En ook nu was het bisschop Luc Van Looy die de nodige contacten legde. Drie weken geleden kregen we groen licht van de woordvoerder van het Vaticaan, Greg Burke. En eind vorige week lag dan de datum vast, schetst De Kerpel. Donderdag 17 november om 16.30 uur zaten de journalisten klaar voor het interview. Een kwartier later kwam paus Franciscus binnen.

Hij doet zo gewoon dat het voelde of we elkaar al jaren kenden. Geert De Kerpel

De Kerpel: Tegelijk besefte ik maar al te goed hoe uitzonderlijk dit allemaal is. We kregen zo maar even 40 minuten tijd om met de kerkvorst te praten. Van protocol of formalisme was geen sprake. De paus was heel geïnteresseerd, maakte veel oogcontact en liet ons de ruimte om bijkomende uitleg te vragen.

Nieuw voor mij was dat de paus al heel lang een heel persoonlijke link heeft met België. Geert De Kerpel

Tertio besprak met de paus thema’s als de relatie tussen Kerk en Staat en de uitdagingen van pluralisme en secularisering en de herdenking van de Eerste Wereldoorlog (waarbij de paus opnieuw sprak over de Derde Wereldoorlog die volop bezig is). De journalisten vroegen de paus ook naar een boodschap voor jonge mensen. Verder hadden ze het nog over priester zijn vandaag, het synodale proces en de rol van de media.

Het spraakmakende interview wordt wellicht gepubliceerd in het nummer van 7 december. Neem nu een abonnement op Tertio.

Niet gecategoriseerd