Turkije onderzoekt contacten van Gülen met de paus

De Turkse overheid gaat een onderzoek instellen naar de contacten van Fethullah Gülen, volgens de Turkse president Erdogan het brein achter de mislukte staatsgreep in zijn land, en de Heilige Stoel.

In kringen van de president circuleren allerhande samenzweringstheorieën over de betrokkenheid van buitenlandse mogendheden bij de staatsgreep in het land. Daarbij wordt in de eerste instantie met de vinger gewezen naar de Amerikaanse FBI. Maar een regeringsgezinde krant rakelde onlangs ook een foto op van een ontmoeting van de islamitische geestelijke Fethullah Gülen, tot in 2013 overigens een goede bondgenoot van Erdogan, met paus Joannes Paulus II in 1998.

Vooruitlopend op het Turkse onderzoek bevestigt de Congregatie voor de Evangelisatie van de Volkeren dat die ontmoeting destijds op haar aandringen heeft plaatsgevonden. Het Vaticaan kan er echter bezwaarlijk van worden verdacht dat er toen plannen werden gesmeed voor een staatsgreep. Het Vaticaan is overigens bijzonder terughoudend over de golf van arrestaties van mogelijke politieke tegenstanders en de systematische schendingen van de mensenrechten sinds de mislukte staatsgreep tegen Erdogan. Volgens zowel paus Benedictus XVI als paus Franciscus vervult Turkije een fundamentele brugfunctie tussen het Oosten en het Westen.

Bron: I.Media

Niet gecategoriseerd