Amerikaanse Jezuïeten kritisch op Trump

De reacties varieren van toejuichingen, vrees voor de toekomst tot verslagenheid.

Paus Franciscus stuurde een boodschap aan de nieuwe president.

Hij feliciteerde hem en zei “dat de betekenis van de Verenigde Staten in de wereld zal worden afgemeten aan de zorg voor de armen, de mensen die gemarginaliseerd worden en mensen in nood…. Moge de almachtige God u wijsheid verlenen en kracht om uw hoge ambt uit te oefenen. De mensheid owrdt op het ogenblik getrofeen door humanitaire crises die vooruitziende en gezmenlijke politieke antwoorden vereisen…”, aldus de paus.

De Amertikaanse Jezuïeten beschouwen het nationalisme van Trump als een gevaar.

In een hoofdredactioneel commentaar in het blad “America” wordt opgemerkt:

“Trump beschreef Amerika als een natie die gekenmerkt wordt door wijdverbreide criminaliteit en armoede, instortende infratsucturen, gesloten fabrieken en een tekortschietend onderwijssysteem.
Dit is een simplistisch en apocalyptisch beeld dat de president schildert. Het beat elementen van waarheid maar gaat voorbij aan de werkelijkheid van delage werkeloosheid, sterk groeiende marktverhoudingen emn teruglopende  cijfers over criminaliteit.

Trump  eerste aanvalstactiek is een ouderwets nationalisme, “America first”. Dit is een echo van het isolationisme uit de 30er en de 40er jaren, en dat is op zijn best al te gemakkelijk en misleidend.
Op zijn  slechtst is “America  fist” een enrstige nedreiging voor de internationale solidariteit die nodig is voor  wwn blijvende vrede en gerechtigheid. Onze broeders en zusters zijn niet alleen te vinden binnen onze grenzen maar over de hele wereld…

Hét instrument dat onze eenheid zal bevorderenn is de geduldige genade van God, niet de grootheid van de nationale staat. We geven aan de keizer wat hem toekomt, maar op God vertrouwen wij….”

Lees de recente uitgave van America

Niet gecategoriseerd