Pausbezoek aan Rusland komt dichterbij

Paus Franciscus en patriarch Kirill © OSR/SIRNaar aanleiding van de Gebedsweek voor de Eenheid van de Christenen bevestigde mgr. Paolo Pezzi, de aartsbisschop van Moskou, dat het niet langer een illusie is om zich een bezoek van paus Franciscus aan het Rode Plein in Moskou voor te stellen. Mgr. Pezzi onderstreept het belang van de baanbrekende ontmoeting van paus Franciscus met de Russisch-orthodoxe patriarch Kirill in Cuba. Daarmee werd de deur opengezet voor een pauselijk bezoek aan Rusland. Hij wijst er ook op dat er al daarvoor al, en dan vooral sinds het aantreden van patriarch Kirill, sterke vooruitgang werd geboekt in de oecumenische toenadering.

Nog volgens de aartsbisschop van Moskou is het moelijk om een termijn voor de reis naar Moskou te bepalen. Belangrijker is dat zo’n bezoek door het Russisch-orthodoxe patriarchaat van Moskou niet langer als problematisch wordt ervaren. Wij kunnen vandaag gerust zeggen dat een pauselijk bezoek aan Rusland niet langer een probleem is.

De relatie tussen de Heilige Stoel en het patriarchaat van Moskou zijn historisch zwaar beladen. Zo was er bij het patriarchaat veel ongenoegen over de uitbouw van de katholieke structuren na de ineenstorting van de Sovjet-Unie, omdat de orthodoxe Kerk het land als zijn exclusieve territorium ziet. Mgr. Pezzi is ervan overtuigd dat paus Franciscus ook nu niets wil overhaasten: Hij is geduldig en discreet en zal niets forceren.

Bron: SIR/Kathpress.at


Niet gecategoriseerd