Kardinaal Dolan naar ambtsaanvaarding van Trump

Donald Trump © Gage Skidmore
Donald Trump © Gage Skidmore

Donald Trump wordt vrijdag de 45ste president van de VS, de president van een verdeeld land en niet van alle Amerikanen zeggen zijn critici. Zelden in de geschiedenis ging de ambtsaanvaarding van de president in de VS met zo’n grote belangstelling, maar ook zoveel voor- en tegenstand gepaard.

Omvangrijke delegatie van religieuze leiders

Nog nooit zocht een Amerikaanse president bij zijn aantreden zoveel geestelijke bijstand voor zijn ambtsaanvaarding. De katholieke Kerk wordt morgen vertegenwoordigd door kardinaal Timothy Dolan, de aartsbisschop van New York, die Donald Trump eerder al met Hilary Cliton had uitgenodigd voor zijn benefietmaaltijd. De kardinaal, die ook in de strijd voor het presidentschap neutraal bleef, maar wel kritiek uitte op het aangekondigde migratiebeleid van Trump, blijft diplomatisch en voorzichtigheidshalve vaag in zijn antwoord op de vraag of hij aanhanger is van de nieuwe president. Ik voel mij vereerd dat ik ben uitgenodigd en bij zijn ambtsaanvaarding uit de Heilige Schift mag voorlezen. Ik zal God de almachtige bidden dat hij onze nieuwe president zal inspireren en leiden.

Heel uitgesproken in zijn voorkeur en morgen eveneens aanwezig is de bekende tv-predikant Franklin Graham. Hij is de zoon van Billy Graham, de Amerikaanse tv-evangelist die decennialang de populairste religieuze figuur was van de VS en raadgever van zowel Bill Clinton, als Richard Nixon en vooral ook George Bush. Franklin erfde het imperium van zijn vader en zet met groot enthousiasme tot in alle uithoeken in de wereld zijn verkondigingwerk voort. De zoon van de bekende tv-predikant toonde zich tijdens de kiescampagne een enthousiaste fan van de nieuwe president, die zich onder meer profileerde met zijn verzet tegen abortus en de aankondiging dat hij de immigratie van moslims in de VS een halt zal toeroepen. Franklin Graham zei in een reactie op de verkiezing van Trump dat God de gebeden van honderdduizenden Amerikanen had verhoord.

America is Beautiful

De meest opmerkelijke figuur van de groep religieuze leiders is de prominente rabbijn Marvin Hier, de oprichter van het bekende Simon Wiesenthalcentrum en het daarmee verbonden Museum van de Verdraagzaamheid en de Menselijke Waardigheid. Onder zijn leiding groeide het centrum uit tot het belangrijkste joodse mensenrechtenagentschap ter wereld. Het Washington Cathedral Choir, dat ook bij het aantreden van de vorige president zong, kondigde aan dat het ook nu opnieuw aanwezig is, omdat de vreedzame overdracht van de macht telkens weer een reden om te vieren is. Wij willen boven elke ideologie of partijpolitiek staan. Toch lieten enkele koorleden weten dat men op hun aanwezigheid niet hoeft te rekenen. Eveneens aanwezig is het Mormon Tabernacle Choir, dat tijdens de inauguratie America, the Beautiful zal zingen. Maar koorlid Jan Chamberlin bood haar ontslag aan bij de koorleiding, uit protest. Op Facebook postte zij dat zij een zuiver geweten wil behouden. Ik zou nooit voor hem kunnen zingen.

Alles wat u moet weten over de ambtsaanvaarding van Donald Trum (in het Engels)

 

Niet gecategoriseerd