Noorse katholieke Kerk krijgt bijna 5 miljoen euro boete

Het gesjoemel met de aangifte van geregistreerde leden van de kerkgemeenschap komt de Noorse katholieke Kerk duur te staan. De katholieke gemeenschap in Noorwegen bestaat voor een aanzienlijk deel uit buitenlanders, zowel mensen die in Noorwegen komen werken als migranten en vluchtelingen. Daardoor ligt het aantal feitelijke kerkbezoekers aanzienlijk hoger dan het aantal gelovigen waarvoor de Noorse katholieke Kerk subsidies ontvangt van de overheid.

Onder meer met het oog op de subsidiëring van opvangcentra en pastorale initiatieven zochten medewerkers daarom tussen 2011 en 2015 in telefoonboeken personen op met namen die klonken alsof zij afkomstig waren uit katholieke landen zoals Polen en Spanje. Zij werden zonder hun medeweten geregistreerd als katholieken. Een Noorse rechtbank besliste deze week dat het katholieke bisdom een bedrag van 4,5 miljoen euro moet betalen aan de Noorse staat.

De erkende geloofsgemeenschappen in Noorwegen krijgen een subsidie van de overheid met een vergoeding per lid. De registratie gebeurt door de kerkgemeenschappen zelf. Vele buitenlandse katholieke gelovigen die in Noorwegen verblijven, zijn er niet van op de hoogte dat zij zich specifiek bij hun Kerk of geloofsgemeenschap moeten registreren.

Bron: Kathpress.at/Radio Vaticaan (Duitstalig)

Niet gecategoriseerd