VS-bisschoppen én Mexicaanse bisschoppen tegen de muur van president Trump

Kardinaal DiNardo ©  Archdiocese of Galveston - Houston

De Bisschoppencnferentie van de VS veroordeelt de beslissing van president Donald Trump om de bouw van een muur op de grens met Mexico voort te zetten. Volgens kardinaal DiNardo, de voorzitter van de bisschoppenconferentie en aartsbisschop van Galveston-Houston, wordt op die manier letterlijk een muur opgetrokken tussen de gemeenschappen aan beide kanten van de grens. Hij waarschuwt ervoor dat de beslissing de migranten die illegaal de grens willen oversteken nog kwetsbaarder maakt voor mensenhandelaars en smokkelaars, die er geen scrupules voor hebben om hun leven in gevaar brengen.

In plaats van muren te bouwen, moeten wij mensen dichter bij elkaar brengen. Bisschop Joe Vasquez van Austin

Deze muur destabiliseert vele levendige en onderling nauw verbonden gemeenschappen, die in vrede aan beide zijden van onze grens samenleven, waarschuwt kardinaal DiNardo. Hij betreurt dat de eerste beslissing van de nieuwe president in zijn aanpak van de vluchtelingsenproblematiek niet bijdraagt tot een betere bescherming van de mensenrechten en van de waardigheid van migranten en vluchtelingen. Dat terwijl het niet-functionerende migratiebeleid al zoveel leed heeft veroorzaakt. Vele migranten werden op hun werk uitgebuit en leefden jarenlang onder de constante dreiging van uitzetting en angst voor een eventuele scheiding van hun familie en vrienden.

Kardinaal DiNardo onderstreept namens de Amerikaanse bisschoppen dat de overheid het recht heeft de grenzen te controleren en de veiligheid van alle Amerikanen te garanderen. Maar een uitbreiding van detentie van migranten en de toenemende druk op migrantengemeenschappen helpt dit doel niet bereiken. De Amerikaanse bisschoppen bevestignen tot slot dat zij solidair blijven met de allochtone gezinnen.

Bron: Catholic World News/Kathpress.at 

 

Ook de Mexicaanse bisschoppen reageren afwijzend op de beslissing van president Donald Trump om op de grens van de VS met Mexico een veiligheidsmuur te bouwen. Mgr. Alfonso Miranda, de secretaris van de Bisschoppenconferentie van Mexico, en bisschop Guillermo Ortiz, de voorzitter van de Commissie voor Menselijke Mobiliteit, zijn vooral verontwaardigd door het feit dat het opnieuw mensen die lijden zullen zijn die slachtoffer worden van de beslissing. De muren die gebouwd worden, beletten bovendien dat zij een band kunnen behouden met hun familie en vrienden, hun geloof en hun werk. Wij betreuren de bouw van deze muur en wijzen ze af.

De twee Mexicaanse bisschoppen roepen de president op om na te denken over alternatieve manieren om veiligheid, ontwikkeling, tewerkstelling en andere noodzakelijke en eerlijke maatregelen te realiseren, zonder bijkomende schade te brengen aan de armsten en meest kwetsbaren.

Bron: Prensa Latina

 


Niet gecategoriseerd