Duitse bisschoppen publiceren brief over huwelijk en gezin

De Bisschoppenconferentie van Duitsland geeft in een nieuw document pastorale richtlijnen voor de toepassing van Amoris Laetitia, de postynodale exhortatie over de liefde in het gezin. De brief, die een belangrijke impuls wil geven aan de huwelijks- en gezinspastoraal in Duitsland, beveelt pastores onder meer aan om gelovigen die in irreguliere samenlevingsverbanden leven met grote zorg bij te staan. In sommige gevallen kunnen ook zij volledig aan de eucharistieviering deelnemen, staat te lezen in het document.

In verband met de de sacramenten zien de Duitse bisschoppen in Amoris Laetitia geen algemene regel. Ze zijn eerder ervan overtuigd dat er onderscheiden oplossingen zijn vereist die recht doen aan individuele gevallen. Daarbij moet zowel laksheid als rigorisme worden vermeden. De kerkleiders herhalen dat de onontbindbaarheid van het huwelijk een wezenlijk onderdeel is van het geloof van de Kerk. Maar bij de omgang met de hertrouwde gescheidenen is duidelijk dat zij tot de Kerk behoren en dat God hen zijn liefde niet wil ontnemen.

Niet alle gelovigen wier huwelijk stuk liep, die gescheiden zijn en burgerlijk hertrouwd zijn, kunnen de sacramenten zonder onderscheid ontvangen, aldus de bisschoppen. Alleen als ze onder begeleiding van een pastor ervan overtuigd zijn geraakt dat ze in een situatie zitten waarbij de opheffing van hun huidige burgerlijke status groter kwaad aanricht, kunnen ze met een zuiver geweten tot de communie naderen. De bisschoppen benadrukken dat het sacramentele huwelijk onontbindbaar is. Toch zeggen ze, in de geest van paus Franciscus, dat het niet mogelijk is om algemene regels toe te passen op heel complexe individuele situaties.

De bisschoppen bevelen in hun pastorale brief nogmaals de lezing aan van Amoris Laetitia, die een inspirerende bron is voor het leven van huwelijk en gezin. Zij vragen ook meer inspanningen in de voorbereiding op het huwelijk. Vandaag zijn die te vaak nog selectief en bereiken ze te weinig kppels. De bisschoppen merken nog dat de interkerkelijke huwelijken in Duitsland de katholieke Kerk voor een ernstige uitdaging blijven plaatsen. Maar ondanks de moeilijkheden met de omgang daarmee, vormen zij ook een belangrijke kans voor de oecumene.

Bron: www.kro.nl/katholiek

Duitse Bisschoppenconferentie
Duitse Bisschoppenconferentie

Niet gecategoriseerd