Nieuw Vaticaans charter voor gezondheidszorg

In Rome is een nieuw Charter voor de Gezondheidszorg gepubliceerd. Het werd nog uitgewerkt door de Pauselijke Raad voor de Pastoraal bij de Gezondheidswerkers, die sinds 1 januari geïntegreerd is in het nieuwe Dicasterie voor de Bevordering van de Integrale Menselijke Ontwikkeling. De publicatie werd geantidateerd zodat zij het charter nog aan de redactie van de pauselijke raad kan worden toegeschreven.

De publicatie met oriëntaties voor mensen die in de sector van de gezondheidszorg actief zijn, is belangrijk omdat ze voor het eerst ook een aantal belangwekkende vragen op het vlak van de bio-ethiek behandelt. Zo wordt stilgestaan bij onderwerpen als het invriezen van eicellen, kunstmatige hydratatie van patiënten en de omgang met wilsverklaringen over het levenseinde. De publicatie verschijnt naar aanleiding van de 25ste verjaardag van Wereldziekendag, die jaarlijks op 11 februari plaatsheeft. Wereldziekendag wordt zaterdag voor de derde keer in Lourdes gevierd. Dat gebeurde eerder al eens in 1993 en 2004.

Volgens pater John Musivi Mupendawatu, de emeritus secretaris van de Pauselijke Raad voor de Pastoraal bij de Gezondheidswerkers, maakt het charter de opvatting duidelijk van de katholieke Kerk leer over leven en dood, met een sterke nadruk op de bescherming van de heiligheid van het leven. Prof. Antonio Spagnolo benadrukte bij de voorstelling dat het slechts richtlijnen betreft omdat er voor vele kwesties op het terrein geen pasklaar antwoord bestaat.

Bron: I.Media

Gebed voor de zieken in Lourdes © Philippe Keulemans
Gebed voor de zieken in Lourdes © Philippe Keulemans

Niet gecategoriseerd