Pakistaanse christenen blij met nieuwe wetten

De christelijke gemeenschap in Pakistan, met onder meer de Commissie Rechtvaardigheid en Vrede, en mensenrechtenorganisaties reageren positief op enkele wetswijzigingen die van de week werden goedgekeurd in het Pakistaanse parlement. De wijzigingen moeten wel nog bekrachtigd worden door de president.

Wet tegen gedwongen huwelijken

Vooral met de wet over gedwongen huwelijken van minderjarige meisjes of vrouwen wordt een belangrijke stap voorwaarts gezet voor de bescherming van minderheden. Christelijke gezinnen stonden in het verleden quasi machteloos als hun dochter al op jonge leeftijd werd ontvoerd om daarna onder dwang uitgehuwelijkt te worden. Personen die vrouwen of minderjarigen tot zulke huwelijken verplichten, kunnen voortaan met gevangenisstraffen van minimum 3 jaar en bijkomend nog een extra geldboete bestraft worden.

Strijd tegen extremisme en terreur

Ook de wetgeving over het opzettelijk kwetsen van religieuze gevoelens en het aanzetten tot religieuze, sektarische of etnische haat wordt aanzienlijk verstrengd. Dat van die wetgeving nu toch sneller dan verwacht werk wordt gemaakt, heeft onder meer te maken met het feit dat de overheid een dam wil opwerpen tegen de opmars van het extremisme en de terreur. Ook voor het lynchen van mensen, dat in sommige gemeenschappen nog steeds courante praktijk is, worden voortaan zware straffen opgelegd. Het was een oude klacht van christelijke leiders dat dergelijke incidenten, onder meer het doden van mensen die van godslastering werden beschuldigd maar vrijgesproken waren, meestal ongestraft bleven. 

Bron: news.va

Niet gecategoriseerd