De neutrale, godsdienstloze overheid

 

door Sytze Faber

 

 Elke moslim is er al gauw een terrorist, elke sympathisant van de PVV een fascist. Het wemelt er van de polarisatie en de vijandbeelden.

De christelijke traditie is tegenwoordig een populair bindmiddel om eenheid te suggereren. Wat zit er in dat toverdrankje? Desgevraagd kwam Wilders niet verder dan: ‘eigen volk eerst’. Armzaligheid troef. Intussen afficheren veel lijsttrekkers zich als de meest geschikte nieuwe premier. Gaat het over breekpunten en wie (niet) met wie wil regeren. Aan de dreigende klimaatramp, de onmenselijke situatie van veel vluchtelingen en de uitzichtloze armoede van steeds meer kinderen worden bar weinig woorden gewijd.

Eergisteren voorspelde de Politieke Barometer dat op 15 maart veertien partijen hun intrede zullen doen in de Tweede Kamer. Dat is geen record, zoals velen denken. Ook in 1971 en 1972 werden er veertien partijen gekozen. Ook toen was het een en al polarisatie. De uitkomst was het meest progressieve kabinet uit de parlementaire geschiedenis, het kabinet-Den Uyl. Zit nu het meest rechtse kabinet ooit in de pijplijn?

De omstandigheden zijn niet te vergelijken. Toen ging het vooral over eerlijk delen van kennis, inkomen en macht. De multiculturele samenleving was nog een onbekend fenomeen. Op sociaaleconomisch gebied heeft de overheid daarna sterk aan invloed ingeboet. Zorg, energie, water, post en openbaar vervoer zijn intussen uitbesteed aan de markt. De Europese Unie is gekomen, evenals de globalisering.

Symboolpolitiek

Als er nu een buitensporig rechts kabinet uit de bus komt, zal dat – omwille van de begeerde eenheid – zijn pijlen vooral richten op de persoonlijke levenssfeer. Het recente voorstel van de PVV om de kleur van Zwarte Piet bij wet vast te leggen, is typerend. Het CDA diende alvast een initiatiefwet in om de verheerlijking van geweld strafbaar te stellen. De Raad van State had vernietigend geadviseerd: symboolpolitiek, er zijn al ruime mogelijkheden om geweldsoproepen te vervolgen en te bestraffen. Het was aan dovemansoren gesproken. Evenals bij het aanstaande boerkaverbod. Politie, openbaar vervoer, onderwijs en zorginstellingen zeiden er geen behoefte aan te hebben. De behoefte om moslims wat te treiteren, won het.

Minister en vice-premier Asscher jaste nog gauw zijn participatiecontract door de Tweede Kamer. Een stuk met prietpraat over dat we in ons land aardig voor elkaar zijn, dient op straffe van 340 euro boete ondertekend te worden. Alleen door nieuwe Nederlanders. Als men per se toch iets wil doen, laat dan álle Nederlanders, na de nodige voorlichting, beloven de principes van onze grondwet te zullen respecteren. Kan tenminste zorgen voor wat binding.

Zetelwinst

CDA, ChristenUnie en SGP gaan op 15 maart, denk ik, alle drie zetelwinst boeken. Een unicum. Ze hebben alle drie een protestantse lijsttrekker. Die zijn dus geestelijke nazaten van Groen van Prinsterer, de grondlegger van de protestantse politiek in ons land. Een aardige aanleiding om een citaat van hem uit de mottenballen te halen.

In 1862 verklaarde hij in de Kamer principieel voorstander te zijn van de neutrale overheid. Voorstander van ‘den godsdienstlozen, zeg ik, niet de anti-christelijke staat. De onzijdige staat, die alle kerken gelijk beschermt’. Voor ‘kerken’ moet men anno 2017 ‘godsdiensten’ lezen, het gaat om gelijkwaardigheid. Zoals in de grondwet.

Kortom, als gevraagd wordt naar wat in hemelsnaam bedoeld wordt met de christelijke traditie niet met de mond vol tanden staan, zoals Wilders, maar dit anderhalve eeuw oude citaat van Groen bij de hand hebben.

Reageren? fabersyma@gmail.com

 

bron: hetgoedeleven.com

Niet gecategoriseerd