Bisschoppen EU hebben vertrouwen in toekomst Europa

Kardinaal Reinhard Marx, voorzitter van de Commissie van Bisschoppenconferenties van de Europese Unie (COMECE), heeft op de voorjaarsbijeenkomst van de COMECE onderstreept dat er geen alternatief is voor de EU. Samenwerking is de beste manier om de vrede in Europa te handhaven, om de economische en sociale uitdagingen van de globalisering het hoofd te bieden en om opnieuw een referentiepunt te worden voor de mensheid.

De kardinaal betreurt de brexit: De katholieke Kerk heeft altijd al de Europese eenmaking en het principe van solidariteit onder de lidstaten gesteund. Wij vrezen dat de Britten noch de meeste andere Europeanen de verregaande draagwijdte van deze beslissing beseffen. Dit wordt een pijnlijke scheiding, die heel duur is voor beide partijen. Maar wij zijn ervan overtuigd dat Europa verenigd zal blijven.

Kardinaal Marx zegt ervan overtuigd te zijn dat alle christelijke Kerken willen bijdragen tot het bezinningsproces over Europa. Daartoe organiseren wij van 27 tot 29 oktober in Rome ook een congres over de toekomst van de EU. Wij vinden dat wij als Kerken een cruciale rol te vervullen hebben, opdat wij ons binnen 20 of 30 jaar niet moeten afvragen waar wij waren toen Europa over zijn toekomst verdeeld raakte. Paus Franciscus benadrukte al meermaals dat de katholieke Kerk in dialoog wil treden met de leiders van de EU. In dat verband is het hoopgevend dat het congres van oktober in samenwerking met de Heilige Stoel wordt georganiseerd en plaatsheeft in het Vaticaan.

Bron: COMECE

Kardinaal Marx © Philippe Keulemans
Kardinaal Marx © Philippe Keulemans

Niet gecategoriseerd