Kruip in de huid van de Bijbel

bibliodrama-2

Een niet alledaagse manier van omgaan met een bijbelverhaal is het naspelen van het verhaal met een groep. Dat heet bibliodrama. Het boek Bibliodrama als pastoraat biedt handvatten om hiermee te werken. Verschillende genres bijbelverhalen komen aan bod, zoals wonderverhalen, psalmen, maar ook geweldsverhalen worden niet geschuwd.

Door Paulien van Bohemen

De Bijbel is méér dan een wetboek met regels en geboden. Het is een levensboek, vol menselijke ervaringen, aldus de auteurs van het boek Bibliodrama als pastoraat Nico Derksen (bibliodrama-opleider), Claudia Mennen en Sabine Tscherner (beiden theoloog).

Bibliodrama is het naspelen van een Bijbelverhaal. Je neemt een rol uit het bijbelverhaal op je. Dat doet iets met je. Want door je te identificeren met een rol of situatie uit het verhaal kan deze betekenis krijgen voor jezelf. De handelingen en denkbeelden van de figuur uit de Bijbeltekst kunnen bijvoorbeeld troostrijk of verhelderend zijn voor je eigen levensverhaal.

Dit boek is het resultaat van 35 jaar ervaring van de auteurs in het werken met bibliodrama. Het grootste deel van het boek bestaat uit feitelijk gespeelde bibliodrama’s, die tot in detail zijn uitgewerkt. Handig voor wie werkt of werken wil met bibliodrama. Verschillende genres bijbelverhalen komen aan bod, zoals wonderverhalen, psalmen, maar ook geweldsverhalen worden niet geschuwd. De uitgeschreven bibliodramasessies zijn handig en leerzaam, voor omdat er veel praktische tips en suggesties voor de begeleiding bijstaan.

De auteurs beogen met dit boek óók een leesboek te hebben geschreven voor wie op zoek is naar geloofsverdieping. Daaraan kan dit boek ten dele voldoen. Want met het enkel nalezen van een bibliodrama mis je iets. De bedoeling en de kracht van bibliodrama ligt namelijk in de Bijbel te dóen, het verhaal ‘aan te trekken’ als weg om tot -dieper- geloof te komen.

Niet echt een leesboek dus, wel een prima boek om bij de hand te houden voor wie zich bezighoudt met het begeleiden van bibliodrama.

bibliodrama-als-pastoraatNico Derksen, Claudia Mennen & Sabine Tscherner, Bibliodrama als pastoraat: Omgang met verlangen, geheim, schaduw en geweld, Berne Media, 224 blz, €22,-.

bron: debezieling

Niet gecategoriseerd