Paus versterkt strijd tegen seksueel misbruik

Paus Franciscus heeft de Ierse priester John Kennedy, een kerkjurist die sinds 2002 verbonden is aan de Congregatie voor de Geloofsleer, aangesteld als nieuwe verantwoordelijke van de disciplinaire sectie van de congregatie. Die sectie is een van de vier departementen van de congregatie en is in het bijzonder belast met het sanctioneren en het in de lekenstaat terugzetten van katholieke geestelijken die zich aan seksueel misbruik van minderjarigen schuldig hebben gemaakt. John Kennedy werd in 1993 tot priester gewijd en studeerde vanaf 1998 kerkelijk recht in Rome. In 2002 ging hij aan de slag bij de Congregatie voor de Geloofsleer.

John Kennedy volgt de Mexicaanse priester Pedro Miguel Funes Diaz op. Officieel wordt geen reden gegeven voor diens vertrek, maar in maart stapte Marie Collins op uit de commissie seksueel misbruik. De Ierse Collins, een van de boegbeelden van de strijd tegen het seksueel misbruik in de Kerk en zelf slachtoffer van misbruik door een priester, veroordeelde toen ook de laksheid van het Vaticaan tegen priesters die minderjarigen misbruikten. Volgens sommige media moet Pedro Miguel Funes Diaz opstappen omdat hem een gebrek aan daadkracht wordt verweten.

Bron: I.Media/Irish Times/Kathpress.at

 

Mgr. Hervé Gaschignard (57), de bisschop van Aire en Dax, heeft donderdag op vraag van het Vaticaan zijn ontslag aangeboden aan paus Franciscus. Die heeft het ontslag meteen aanvaard. Het terugtreden komt er na beschuldigingen van ongepaste pastorale omgang met jongeren. Er wordt wel onderstreept dat de bisschop de jongeren niet seksueel heeft misbruikt of mishandeld.

De Franse bisschoppenconferentie vestigt in de aankondiging de aandacht op de ernst van de situatie en benadrukt dat de Franse bisschop in deze omstandigheden niet langer kan functioneren. Daardoor werd het onmogelijk zijn taak van bisschop nog langer uit te oefenen. In de verklaring van de Franse bisschoppen, wordt niet ingegaan op de aard van de beschuldigingen. Hervé Gaschignard werd in 1989 tot priester en in 2008 tot bisschop gewijd. In 2012 werd hij door de paus benoemd tot bisschop van Aire en Dax.

Momenteel beleeft de Franse katholieke Kerk een crisisperiode omdat zij onvoldoende doortastend is opgetreden tegen priesters die zich aan seksueel misbruik hebben schuldig gemaakt. De kerkleiding wordt verweten dat ze jarenlang seksueel misbruik zou hebben toegedekt.

 

 

Niet gecategoriseerd