Vaticaanse sterrenwacht tegen luchtvervuiling

Guy Consolmagno, het hoofd van de Pauselijke Sterrenwacht, heeft in L’Osservatore Romano een oproep gelanceerd om een einde te maken aan de lichtvervuiling. De lichten worden vaak willekeurig geplaatst. Het licht van de maan en de sterren volstaat om onze straten te verlichten, stelt Consolmagno. De mens kan zich aan zo’n kleine hoeveelheid licht perfect aanpassen. De heldere stadslichten zijn voor de menselijke behoeften vrijwel nutteloos en zij zijn schadelijk voor het voortbestaan ​​van dieren en vogels. 

Consolmagno stelt vast dat vele straten de hele nacht verlicht blijven. Zo wordt de levenscyclus van mens en dier verstoord. De ledverlichting die nu aan recordtempo overal wordt doorgevoerd, is wel milieuvriendelijker, maar blijft de levenscyclus verstoren. In veel steden vliegen vogels tot ze sterven, eindeloos vliedend rond verlichte wolkenkrabbers.

Ook  geestelijk betalen wij een prijs, vindt Consolmagnp. Volgens emeritus paus Benedictus XVI is de enige duisternis die echt bedreigend is voor de mens, het feit dat hij in staat is om tastbare en fysieke dingen te zien, maar niet ziet wat de bestemming of de oorsprong is van de wereld. Waartoe dienen alle lichten van de wereld, als wij niet in staat zijn om het onderscheid te zien tussen goed en slecht?

Bron: Zenit

De astronoom en jezuïet Guy Consolmagno © Braambos
De astronoom en jezuïet Guy Consolmagno © Braambos

Niet gecategoriseerd