700 jaar pauselijke enclave in Avignon

Dit weekend is het feest in de Provence in Frankrijk. In Avignon en elders in de provençaalse regio wordt van 23 tot 25 juni de 700ste verjaardag gevierd van de pauselijke enclave, met onder meer een plechtige eucharistieviering op 24 juni in de kathedraal van Avignon op het feest van Sint-Johannes De Doper. Paus Franciscus laat er zich vertegenwoordigen door de Franse curiekardinaal Paul Poupard.

Het gebied van de pauselijke enclave omvatte onder meer de Commanderij van de Tempeliers in Richerenches, de heerlijke wijngebieden van Valréas, Visan (aangekocht door paus Clemens VI) en Grillon. De enclave is bij het brede publiek vooral bekend om haar fameuze wijnen (Chateauneuf du Pape), de lavendel en de truffels.

Dit weekend is het zevenhonderd jaar geleden dat paus Johannes XXII (1316-1334) zijn decreet publiceerde waarin hij aankondigde dat hij vanuit Avignon over de katholieke Kerk zou heersen. Het decreet gaf ook het startschot voor de bouw van zijn residentie in Chateauneuf du Pape, die in de zestiende eeuw door de Hugenoten werd vernietigd. De echte start van het pausschap in Avignon gaat echter al terug tot in 1309, toen paus Clemens V met zijn medewerkers naar Avignon verhuisde.

De zogenaamde Babylonische gevangenschap van de pausen duurde tot 1377, toen paus Gregorius XI mede op aandringen van de Heilige Catharina van Siena terugkeerde naar Rome.

Bron: Kathpress.at/enclavedespapes-700ans.fr

700 jaar enclave van de pausen © enclavedespapes-700ans.fr
700 jaar enclave van de pausen © enclavedespapes-700ans.fr

Paus Johannes XXII legde de basis voor de enclave © enclavedespapes-700ans.fr
Paus Johannes XXII legde de basis voor de enclave © enclavedespapes-700ans.fr

Niet gecategoriseerd