Acht tips van Ignatius om gezond te internetten

 

Je kunt God liefhebben en dienen in alle dingen, stelt Ignatius. Voorwaarde daarvoor is dat jouw houding tot de dingen goed geordend is, zodat ze je helpen groeien in je menszijn. Voor dit ordenen gaf hij acht tips. Die zijn door de Spaanse jezuïet Dani Villanueva vertaald naar de digitale wereld.

1. Internet is een efficiënt instrument – maar gebruik het bewust

Internet biedt bijna onbeperkte mogelijkheden. Het vergemakkelijkt communicatie en biedt snelle toegang tot informatie. Veel mensen zijn er actief. Het is een ruimte van ontmoeting en van de meest uiteenlopende menselijke activiteiten. Daarom is het wenselijk dit efficiënte instrument bewust te gebruiken.

2. Wees in de digitale wereld niet naïef

Communicatie en sociale relaties hebben een belangrijk plaats in ons leven, maar hoe krijgen die vorm in de digitale technologie? Zijn de mogelijkheden onbegrensd? Het is beter niet naïef te zijn en te erkennen dat het risico op misbruik (cyberpesten, chantage met intieme foto’s, stalking, kwaliteitsverlies in relaties, verslaving) reëel is.

3. Meer en sneller is niet altijd beter

Maak onderscheid tussen technologie die je nodig hebt en die overbodig is. Is het nodig de laatste nieuwe gadgets te hebben of de beste kwaliteit? Duidelijkheid over je daadwerkelijke behoeften helpt je beschermen tegen de marktlogica die steeds meer, beter en sneller wil.

4. Je hoeft niet altijd online te zijn

Internet en communicatietechnologie kunnen je leven overspoelen. Is het nodig altijd een laptop, tablet of smartphone bij de hand te hebben? Door ongebreideld te internetten verlies je makkelijk tijd, ten koste van zinvolle bezigheden als sport, muziek of zomaar samen zijn met andere mensen. Het kan je afhouden van de dingen waar je eigenlijk voor wilt kiezen.

5. Blijf jezelf

Vermijd dat je online-aanwezigheid geïsoleerd raakt van de rest van je leven. Wees transparant over wie je bent. Geef je eigen menselijkheid een plaats in de digitale omgeving. Dat helpt de online-wereld te zien als een relationeel platform waar we als mensen in contact kunnen treden met andere mensen.

6. Zorg voor off-line levensruimte

Gun jezelf ruimte en tijd voor innerlijk leven en digitale stilte. Laat niet toe dat je om de haverklap gestoord wordt: schakel alarmen en geluidssignalen uit. Waak erover dat er tijdstippen zijn waar je alleen kunt zijn en waar jij bepaalt hoe en wanneer je voor God komt, zonder apparaten of andere potentiële afleiding.

7. Blijf baas over je eigen tijd

Vermijd zomaar te surfen op het web, zonder te weten waarheen of waarom. Laat het internet jouw tijdsbeheer niet overnemen. Als je je e-mail of je browser opent, is het belangrijk daar een reden voor te hebben – en je eraan te houden. Laat ook je aandacht niet voortdurend onderbroken worden door mails en berichten.

8. Plan de tijd die je online wilt doorbrengen

Doe dat bijvoorbeeld aan het einde van de dag. Denk na over hoe je de volgende dag online aanwezig wilt zijn. Hoe lang ga je welke apparaten gebruiken? Wees bijzonder waakzaam voor de avond en de nacht, want juist dan heeft technologie heeft de neiging tijd en ruimte in te nemen die belangrijk zijn voor de noodzakelijke rust en stilte.


Vertaling: Nikolaas Sintobin

Niet gecategoriseerd