Joodse hulde voor katholieke inzet in getto van Warschau

DeRaoul Wallenbergstichting heeft een herdenkingsplaats onthuld aan de Allerheiligenkerk in het voormalige getto van Warschau. De joodse stichting verleent het gebouw de titel van Huis van leven, omdat de toenmalige pastoor Marceli Godlewski er tijdens de Jodenvervolging onderdak en voedsel aan joden heeft verschaft. Godlewski deed dat ondanks het feit dat hij bijzonder goed besefte dat hij zijn leven riskeerde, zei Samuel Tenembaum van de Raoul Wallenbergstichting, in aanwezigheid van belangrijke vertegenwoordigers van de katholieke Kerk en de Poolse overheid.

Het getto van Warschau werd in oktober 1940 door de Duitse gouverneur-generaal Hans Frank opgericht om de joden van de rest van de bevolking te isoleren. Het was het grootste joodse getto tijdens de Tweede Wereldoorlog. Rond het getto, waar inwoners op een veel te kleine oppervlakte leefden, werd een muur gebouwd waardoor ze van de buitenwereld waren afgesneden.

Vanaf juli 1942 werden vanuit het getto honderdduizenden joden naar kampen gedeporteerd. In nauwelijks 52 dagen tijd werden 300.000 mensen naar het vernietigingskamp Treblinka gedeporteerd. In 1943 kwamen de inwoners van het getto die nog niet aan ondervoeding of ziektes zoals tyfus waren overleden in opstand. Tijdens gevechten werden 7.000 joodse strijders gedood en nog eens 6.000 mensen werden verbrand of vergast.

Bron: Catholic World News

Niet gecategoriseerd