Bartholomeos: mensheid moet oorzaak ecologische crisis bestrijden

De oecumenische patriarch van Constantinopel Bartholomeos I, die omwille van zijn inzet voor het milieu ook wel de groene patriarch wordt genoemd, heeft in de buurt van de Boeotische Cephisus, een sterk vervuilde Griekse rivier die ontspringt op de noordelijke flanken van de Parnassus, een oproep gedaan om de fundamentele oorzaken van ecologische crisis te bestrijden.

Geen enkele technische prestatie of technologische vernieling kan uiteindelijk de onderliggende oorzaken van de ecologische crisis bestrijden. Patriarch Bartholomeos

De wortels van de ecologische crisis zijn de verstoring van het natuurlijke ecosystemen door de mens en de plundering van middelen om onze hedendaagse levensstijl in stand te houden, betoogde patriarch Bartholomeos, in aanwezigheid van de Griekse president en religieuze leiders.

De Grieks-orthodoxe kerkleider veroordeelde onze onhoudbare ecologische voetafdruk door onze hebzuchtige productie en consumptie van goederen, de oncontroleerbare vervuiling door modern transport, de onbegrensde afvalproductie en eindeloze koolstofemissies. Samen met industriële en nucleaire ongevallen draagt dit alles enorm bij tot de opwarming van de aarde en de klimaatverandering, en dat alles met onherstelbare en onomkeerbare gevolgen.

Bron: Catholic World News

De Oecumenische patriarch © Orthobel
De Oecumenische patriarch © Orthobel

Niet gecategoriseerd