Kort consistorie

Op de vooravond van het feest van Sint-Petrus en Sint-Paulus wordt in Rome een van de kortste consistories gehouden uit de recente geschiedenis, met de creatie van 5 kardinalen uit alle delen van de wereld. De nieuwe kardinalen zijn afkomstig uit Mali, Spanje, Zweden, Laos en El Salvador. 

Papabili

Met de kardinaalscreatie van vanmiddag verschuift het gewicht van de wereldkerk nog sterker naar het zuiden, ook voor de opvolging van paus Franciscus. Vooral kardinaal Luis Antonio Tagle, de aartsbisschop van Manilla en voorzitter van Caritas International, wordt door vaticanisten nadrukkelijk genoemd als een van de belangrijkste kandidaten voor het pausschap, de zogenoemde papabili. Maar ook de namen van kardinaal Christoph Schönborn, de aartsbisschop van Wenen, curiekardinaal Peter Turkson uit Ghana en kardinaal Timothy Dolan, de aartsbisschop van New York, blijven circuleren.  

121 stemgerechtigde kardinalen

Het kardinaalscollege telt vanaf vandaag 225 kardinalen, van wie er 121 stemgerechtigd zijn. 53 kardinalen komen uit Europa, 13 uit Noord-Amerika, 21 uit Latijns-Amerika, 15 uit Afrika, 15 uit Azië en 4 uit Oceanië. Italië telt nog steeds 24 kardinalen, de VS 10.

Paus Franciscus benoemde sinds zijn aantreden 61 kardinalen, van wie er 49 stemgerechtigd zijn. 53 kardinalen werden gecreëerd door paus Benedictus XVI en 19 door paus Joannes Paulus II.

De nieuwe kardinalen zijn: 

  • mgr. Jean Zerbo (73), aartsbisschop van Bamako (Mali)
  • mgr. Juan José Omella Omella (71), aartsbisschop van Barcelona (Spanje)
  • mgr. Anders Arborelius (67), bisschop van Stockholm (Zweden)
  • mgr. Louis-Marie Ling Mangkhanekhoun (73), de apostolische vicaris van Pakse (Laos) en
  • mgr. Gregorio Rosa Chávez (74), hulpbisschop van San Salvador (El Salvador) 

Paus Franciscus © SIR
Paus Franciscus © SIR

Van de 121 stemgerechtigden zijn 53 kardinalen uit Europa en 13 uit Noord-Amerika afkomstig © SIR
Van de 121 stemgerechtigden zijn 53 kardinalen uit Europa en 13 uit Noord-Amerika afkomstig © SIR

Niet gecategoriseerd