Ronde van de Bijbel: Jezus’ leven in 21 ritten (en 2 rustdagen)

De Ronde van de Bijbel is een fictieve rittenkoers langs Bijbelse plaatsen in Israël en de Palestijnse gebieden. Elke rit eindigt op een plaats die voor Jezus of de eerste christenen van belang was. Een idee van Chantal Leterme, die het uitwerkte op haar website Bijbel in 1000 seconden.

Elke dag verschijnt er info over het parcours en de Bijbelteksten die ermee in verband staan.

Chantal Leterme: Net als de Tour de France van dit jaar telt De Ronde van de Bijbel 21 etappes. Ook die ‘tour’ start met een tijdrit (in Betlehem) en kent twee rustdagen. De Ronde eindigt in Jeruzalem op een plek die weliswaar minder groots is dan de Champs-Elysées, maar wel betekenisvol: de plaats in Jeruzalem waar volgens de traditie het Laatste Avondmaal plaatsvond.

Uiteraard zijn de afstanden in de Bijbelse tour niet op maat van wielerprofs, je kunt ze soms bijna te voet afleggen. En bij het uittekenen trok Chantal zich ook niets aan van de huidige situatie en spanningen tussen Israëli’s en Palestijnen. 

De rally van Paulus

De gepensioneerde docente Religiewetenschappen, die jaren lesgaf aan toekomstige onderwijzers, beleeft er duidelijk plezier aan. Elk jaar probeer ik tijdens de vakantie iets speciaals te doen.

Vorig jaar werkte ik rond figuren uit het Oude Testament.

En volgend jaar doe ik misschien opnieuw een Ronde, maar dan een editie met aandacht voor Paulus. Dat zal dan eerder een rally zijn (lacht).

Oud-studenten komen nog altijd kijken op haar website op zoek naar informatie en lestips. Ze zijn duidelijk niet de enigen die de weg vinden naar Bijbel in 1000 seconden, sinds 2010 online:

Elke dag wordt gemiddeld 6.000 keer een pagina aangeklikt, met pieken tot 18.000.

Oorspronkelijk plaatste ik op mijn website alleen informatie bij de komende zondagslezing, gaandeweg is dat uitgebreid. Ik zorg voor de inhoud, voor de technische kant laat ik mij helpen.

Het volledige rittenschema staat intussen online; de komende dagen verschijnt er stelselmatig meer info over de etappes. Uitkijken dus naar onder andere de ritten naar Jericho (6 juli) en Kana (9 juli). Ook de tijdrit in Caesarea (19 juli) zou wel eens vuurwerk kunnen opleveren…

Ontdek hier het volledige rittenschema van de Ronde van de Bijbel.

Het parcours van de Ronde van de Bijbel. © Chantal Leterme
Het parcours van de Ronde van de Bijbel. © Chantal Leterme

Chantal Leterme, drijvende kracht achter de 'Bijbel in 1000 seconden'. © Chantal Leterme
Chantal Leterme, drijvende kracht achter de ‘Bijbel in 1000 seconden’. © Chantal Leterme

Niet gecategoriseerd