Roze Zaterdagdienst in de kathedraal van Den Bosch

In Nederland is debat én opschudding ontstaan over een oecumenische gebedsdienst, die op Roze Zaterdag (24 juni) zal plaatsvinden in de kathedraal van Den Bosch.

Bisschop Gerard de Korte van ’s-Hertogenbosch benadrukt in een brief dat de plebaan (priester die namens de bisschop in de bisschoppelijke kathedraal als pastoor optreedt), in samenspraak met zijn pastorale team, vrij heeft beslist over de dienst. Hij voegt eraan toe dat hij als voorwaarde heeft gesteld dat de inhoud van de gebedsdienst de religieuze gevoelens van gelovigen niet mag kwetsen. Aan het einde van de Roze Zaterdagdienst zal hij de viering met een kort woord en een zegen afsluiten. Maar deze zegen is geen bevestiging van de gay-cultuur, onderstreept mgr. de Korte. Als bisschop voel ik mij geroepen de dialoog te blijven zoeken, hoe moeizaam die ook verloopt. 

Carnaval

Waarschijnlijk zullen er tijdens de Roze Zaterdag dingen in de stad gebeuren die katholieken en andere christenen, ook gelovige homoseksuelen, ten zeerste afkeuren, schrijft de bisschop van Den Bosch. In dat kader memoreer ik een nuchtere opmerking van een van onze priesters tijdens de vergadering van de Priesterraad van 1 juni. Hij verwees naar de vieringen die tijdens carnaval overal in ons bisdom gebeuren. Ook tijdens carnaval gebeuren allerlei dingen die moeilijk met de katholieke ethiek te rijmen zijn. Maar dat is geen reden om van de carnavalsvieringen af te zien.

De Nederlandse bisschop herinnert tot slot aan de rooms-katholieke opvatting over het huwelijk als levensverbond tussen man en vrouw en als kader van de geordende seksualteitsbeleving. Maar de kerkelijke leer mag geen stok zijn om mee te slaan, waardoor broosheid, onbegrip en verdriet worden veroorzaakt.  

Lees de brief van bisschop Gerard de Korte over de gebedsviering op Roze Zaterdag

Mgr. dr. Gerard de Korte © M. Bosch
Mgr. dr. Gerard de Korte © M. Bosch

Niet gecategoriseerd