Kardinaal Zen Ze-kiun: paus Franciscus is naïef

Volgens kardinaal Joseph Zen Ze-kiun, de emeritus bisschop van Hongkong, sluit paus Franciscus met betrekking tot bisschopsbenoemingen te gemakkelijk compromissen met de Chinese regering. In een Engelstalig interview met het Poolse magazine Polonia Christiana wijt hij de verslechterde positie van de katholieke Kerk in China aan de naïeve houding van de paus. In een recente overeenkomst tussen de Heilige Stoel en de Volksrepubliek is besloten tot een proces van integratie van de ondergrondse rooms-katholieke geloofsgemeenschappen met de Chinese Patriottische Katholieke Vereniging, het door de Communistische Partij van China gecontroleerde kerkgenootschap.

Schijnmacht

Volgens kardinaal Zen Ze-kiun heeft paus Franciscus geen idee hoe een totalitair systeem werkt. Diens voorgangers Joannes Paulus II en Benedictus XVI begrepen dat volgens hem wel. Officieel heeft de paus volgens het nieuwe akkoord het recht om bisschopsbenoemingen te bekrachtigen. Dat is volgens het kerkelijk recht ook noodzakelijk omdat een bisschopswijding zonder pauselijk mandaat met excommunicatie van de wijdende en gewijde personen wordt bestraft. Maar het compromis geeft de paus volgens Zen Ze-liun slechts een schijnmacht. De kandidaten worden door de Communistische Partij gecontroleerde bisschoppenconferentie voorgedragen. Hoe kun je het recht tot voordracht aan een atheïstische staat overlaten?, vraag de kardinaal zich af.

Schijnkeuze

Volgens het akkoord heeft de Chinese staatsbewind alleen het recht om de keuze van een kandidaat te bekrachtigen. Maar die keuze is geen keuze in vrijheid, het is een schijnkeuze, zegt Zen. Ook bestaat er in China volgens hem geen echte bisschoppenconferentie. De Chinese bisschoppen komen bij elkaar op initiatief van Bejing. Echt vrij overleg is er niet. Bovendien hebben in deze ‘conferentie’ bisschoppen zitting die niet door de Heilige Stoel erkend zijn, terwijl legitieme bisschoppen van de ondergrondse Kerk geen lid zijn.

Persoonlijk

Het is niet de eerste keer dat kardinaal Zen Ze-kiun, die bisschop was van het autonome Hongkong van 2002 tot 2009, uiting geeft aan zijn kritiek op de huidige China-politiek van het Vaticaan. Het is wel de eerste keer dat hij paus Franciscus persoonlijk verwijten maakt.

Bekijk het interview (in het Engels met Poolse ondertiteling).

Bron: kro.nl

Niet gecategoriseerd