Lof voor interreligieuze raad in Bosnië

De pauselijke nuntius in Bosnië-Herzegowina, aartsbisschop Pezzuto, heeft hulde gebracht aan de interreligieuze raad in het land. De raad werd in 1997, nog midden in de Balkanoorlog, opgericht. Hij bestaat uit afgevaardigden van de orthodoxe, katholieke, joodse en islamitische gemeenschap.

De nuntius prijst de raad omwille van zijn pioniersrol, omdat hij voor het eerst vertegenwoordigers van de verschillende religieuze gemeenschappen samenbracht. Inmiddels kreeg dit voorbeeld van het interreligieuze overleg, mede onder impuls van de terreur, wereldwijd navolging.

Sinds zijn oprichting realiseerde de raad meer dan honderd verzoenings- en vredesprojecten in heel Bosnië-Herzegowina. Het gaat onder meer om de registratie van geweld tegen gebedsplaatsen en religieuze instellingen, een jaarlijkse interreligieuze opendeurdag, de organisatie van debatten, de oprichting van een interreligieus overleg van theologen van de verschillende geloofsgemeenschappen, bewustmakingsacties over geweld tegen vrouwen, en jongerenprojecten.

Bron: Kathpress.at

Niet gecategoriseerd