Salvadoraanse kardinaal als bemiddelaar naar Korea

Paus Franciscus heeft kardinaal José Gregorio Rosa Chavez, de hulpbisschop van San Salvador, benoemd tot bemiddelaar in de broederstrijd tussen Noord- en Zuid-Korea. Dat heeft kardinaal Rosa Chavez zelf bevestigd. Hij reist binnenkort naar Seoel om zich ter plaatse te informeren over de stand van zaken.

Afgelopen week – uitgerekend op 4 juli – joeg Noord-Korea de buurlanden, de VS en de rest van de wereld nog op stang met een test van een nieuwe langeafstandsraket waarvan Kim Jong-un beweerde dat ze het Amerikaanse continent kon bereiken. De VS en Zuid-Korea reageerden met militaire oefeningen. Maar de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in wil tegelijk de diplomatieke dialoog met de noorderburen  niet afbreken. De Zuid-Koreanen maken zich immers grote zorgen over een mogelijke militaire oplossing van het conflict: Seoel ligt op een boogscheut van de grens .

Mgr. Romero

In eigen land is kardinaal Rosa Chavez vooral bekend om zijn engagement in het proces voor de zalig- en heiligverklaring van aartsbisschop Oscar Arnulfo Romero. Hij was destijds een nauwe medewerker van de in 1980 brutaal vermoorde Romero en ijvert sindsdien onvermoeibaar voor diens erkenning als martelaar en heilige. In 1990 trok Rosa Chavez het proces voor de zaligverklaring op gang, dat in 2015 door paus Franciscus werd afgerond met de zaligverklaring.

Bron: Radio Vaticana

Niet gecategoriseerd