Franse bisschoppen: kerk moet plaats van aanbidding blijven

De Franse bisschoppen hebben naar aanleiding van de sluiting van nogal wat kerken en de fusie van parochies het document Ces églises qui font l’Eglise gepubliceerd over de toekomst van de 42.000 katholieke kerkgebouwen in Frankrijk.

Mgr. Jacques Habert, bisschop van Sées, roept de gelovigen daarin op om te investeren in kerken. Wij moeten in dialoog gaan met de politiek, de kunst en de toeristische sector, die in het bijzonder genieten van het nut van deze gebouwen. Er moet ook een dialoog plaatsvinden met de plaatselijke gemeenschap. Tegelijk moet ervoor gezorgd dat het eigen karakter van het kerkgebouw wordt gerespecteerd.

Wij mogen niet vergeten dat kerken plaatsen van aanbidding zijn en geen musea. Bisschop Hubert.

Volgens het kerkelijke recht kunnen er culturele manifestaties en tentoonstellingen in een kerk plaatsvinden. Maar de kerk mag haar taak als cultusgebouw niet opgeven. Dat vereist waakzaamheid, omdat kerken meer zijn dan een mooi en nuttig gebouw. Tegelijk bestaat er bij het gebruik van het kerkgebouw voor een ander doel ook de hoop dat het tot een echte dialoog kan komen. En ook al kosten kerken veel geld, gelovigen mogen die als een kans en niet als aan last beschouwen.

Kerkgebouwen zijn een kans, geen last © Philippe Keulemans
Kerkgebouwen zijn een kans, geen last © Philippe Keulemans

Niet gecategoriseerd