Kardinaal Burke wil paus formeel laten terechtwijzen

Kardinaal Raymond Burke, de emeritus prefect van de Apostolische Signatuur (hoogste pauselijke rechtbank) die in december 2016 met drie andere kardinalen in een open brief aan paus Franciscus verduidelijking vroeg over enkele passages uit de pauselijke exhortatie Amoris Laetitia, zegt in een tendentieus interview met het Amerikaanse katholieke weekblad The Wanderer dat hij blijft aandringen op een formele terechtwijzing van de paus. Die terechtwijzing moet er volgens hem komen omdat de paus geen afdoende antwoord heeft willen geven op de vragen (de zogeheten dubia of twijfels) van het kwartet over de leerstellige authenticiteit van de betrokken passages. 

The Wanderer schrijft dat op die manier verwarring is ontstaan waardoor gelovigen de wanhoop nabij zouden zijn. National Catholic Reporter benadrukt dat kardinaal Burke die stelling in zijn antwoord alvast niet weerlegt en op die manier minstens de indruk wekt dat hij het ermee eens is.  

Kardinaal Burke stelt met nadruk dat hij niet naar een schisma streeft. Desondanks wijst hij met evenveel nadruk erop dat er geloofsafval kan bestaan binnen de Kerk. Het is noodzakelijk om duidelijk te maken wat de Kerk onderwijst. Burke erkent dat een dergelijke terechtwijzing van de paus uitzonderlijk is en slechts eeuwen geleden heeft plaatsgevonden. Hij gaat niet in op de vraag wanneer en in welke vorm die terechtwijzing moet plaatsvinden. Terloops haalt hij uit naar bisschoppen uit de wereldkerk die de pastorale benadering van de huwelijks- en gezinsvragen in Amoris Laetitia volgen. Bij mijn reizen ontmoet ik regelmatig gelovigen die mij toevertrouwen hoe vertwijfeld zij zijn. Priesters die de kerkelijke leer volgen, wordt verweten dat zij zich tegen paus Franciscus kanten.

Lees het interview van The Wanderer met kardinaal Burke (in het Engels)

Bron: National Catholic Reporter/Catholic Herald/Kathpress.at

​

Kardinaal Burke © EWTN
Kardinaal Burke © EWTN

Niet gecategoriseerd