Afscheidsrituelen rondom de dood

De manier waarop wij afscheid nemen van onze dierbaren staat niet op zichzelf. In onze geseculariseerde cultuur groeien rondom dit afscheid eigen vormen. Vier lezingen van het Albertinumgenootschap in Nijmegen, in november.

In hun boek Dood. Wegwijs in de Nederlandse uitvaartcultuur (2017) schrijven Claudia Venhorst en Brenda Mathijssen dat het aantal kerkelijke uitvaarten in snel tempo afneemt. Maar daarmee is de behoefte aan een zinvolle vormgeving van uitvaarten niet verdwenen.

Een en ander vraagt om rituele creativiteit. Hoe wordt in ons land zinvol vormgegeven aan uitvaarten? In hoeverre worden religieuze tradities gehandhaafd en welke nieuwe rituele vormen treffen we aan?

Klik om te vergroten.

Deze lezingencyclus wil inzicht geven in de wijze waarop wij anno 2017 omgaan met de dood. Naast een algemene inleiding in de diversiteit van de huidige Nederlandse uitvaartcultuur, zal ook de dagelijkse praktijk van de uitvaartbranche worden belicht.

In de derde en vierde lezing van deze cyclus zullen zowel de joodse als de christelijke rituelen rondom dood en afscheid worden gethematiseerd.

Claudia Venhorst

9 november 2017 ‘De Nederlandse uitvaartcultuur’, door dr. Claudia Venhorst, verbonden aan het Centrum voor Thanatologie van de Radboud Universiteit.

Datum: 16 november 2017: ‘De rol van de uitvaartverzorger’, door Monica Zeegers, uitvaartbegeleidster en directeur van een eigen uitvaartbedrijf.

Datum: 23 november 2017: ‘Sterven en rouw in joods perspectief’, door drs. Sasja Martel, judaïca en directeur van het Joods Hospice Immanuel in Amsterdam.

Datum: 30 november 2017: ‘Christelijke uitvaartrituelen in onze tijd’, door prof. dr. Peter Nissen, hoogleraar spiritualiteitsstudies aan de Radboud Universiteit en remonstrants predikant in Oosterbeek.

Plaats: Dominicuskerk, Prof. Molkenboerstraat 5 te Nijmegen. Tijd: 20.00 – 22.00 uur.

Entree 7 euro per lezing.

Informatie: 024-3581963 (Fons Fisscher) en 024-3228285 (Ans Metz).

www.albertinumgenootschap.nl

Niet gecategoriseerd