Leestip: De monnik en de Pelgrim

spiritualiteit

Thomas Quartier osb doceert liturgische en monastieke studies aan de universiteiten van Nijmegen en Leuven. Hij is ook gastdocent aan het Istituto Monastico in Rome. Quartier is kernredacteur van De Kovel en lid van de Benedictijnermonnikengemeenschap van de Sint-Willibrordsabdij in Doetinchem.

Hij schreef een uitgebreid artikel onder de titel: De monnik en de pelgrim, Spiritualiteit van wederzijdse gastvrijheid. Een boeiend artikel als u eens even wat tijd hebt.

De geestelijke weg wordt vaak een pelgrimage genoemd: de ‘pelgrimsweg in het hart’ is een uitdrukking die het innerlijke proces van de spirituele zoeker aanduidt. De reis naar de eigen binnenkamer voert, na momenten van vervreemding, naar herkenningspunten, uiteindelijk ook naar de plek waar God, de lang verbeide, op je wacht.

Spiritualisering en trivialisering
De spiritualiteit van de pelgrim staat of valt met de principiële bereidheid tot inkeer. Lijfelijke ervaringen, zoals je ze opdoet bij een pelgrimsreis over x aantal kilometer, zijn daarbij eigenlijk niet nodig. Maar schuilt er ook geen gevaar in deze eenzijdige spiritualisering van de pelgrimage? Hoe verhoudt de innerlijke zoeker zich tot de effectief stappende pelgrim die uitgestippelde routes langs herkenbare wegmarkeringen volgt en telkens onderweg ergens aanklopt om onderdak te vinden? Zou hij niet juist van degenen die door wind en weer lopen veel kunnen leren? Is de man of de vrouw van de innerlijke pelgrimsweg niet juist gebaat met de uitdaging om midden in de wereld met de voeten op de grond te staan?

bron: De Kovel. Monastiek Tijdschrift voor Vlaanderen en Nederland, vol. 42, (2016), pp. 6-17

Lees het volledige artikel

Niet gecategoriseerd