Proces voor zaligverklaring van Guardini

De aartsbisschop van München en Freising, kardinaal Reinhard Marx, opent op 16 december de procedures voor de zaligverklaring van de publicist Fritz Gerlich (1883-1934) en de filosoof Romano Guardini (1885-1968). Beiden worden tot de belangrijkste denkers van de twintigste eeuw gerekend. Over hun intellectuele verdiensten bestaat weinig twijfel. Maar het proces moet ook duidelijk maken of zij een model voor het geloof zijn.

De historicus Gerlich was hoofdredacteur van de Münchner Neuesten Nachrichten de voorganger van de Süddeutsche Zeitung. Vanaf 1930 werd hij uitgever van Illustrierter Sonntag, een politiek strijdblad dat een dam probeerde op te werpen tegen de opkomst en de machtsovername door het nationaal socialisme. Gerlich wekte de ergernis van de nazi’s op en werd in maart 1933 gearresteerd. In de zomer van 1934 werd hij naar Dachau overgebracht en er terechtgesteld.

De Duits-Italiaanse filosoof en theoloog Romano Guardini (1885-1968) is een van de invloedrijkste katholieke denkers van de 20ste eeuw. Hij was wegbereider van het Tweede Vaticaans Concilie (1962-1965). Guardini werd in 1885 in het Italiaanse Verona geboren, maar woonde en werkte vrijwel zijn hele leven in Duitsland. In 1910 werd hij tot priester gewijd. Vijf jaar later promoveerde hij als theoloog aan de universiteit van Freiburg. Romano Guardini was priester in Mainz en doceerde Godsdienstfilosofie en later ook Katholieke Wereldbeschouwing in Berlijn, Tübingen en München.

De diocesane fase van het proces voor hun zaligverklaring neemt  nog verschillende jaren in beslag. Daarna wordt de documentatie doorgegeven aan de Congregatie voor de Heiligverklaringen in Rome. Fritz Gerlich kan als geloofsmartelaar erkend worden.

Bron: Domradio

Romano Guardini © Wikipedia
Romano Guardini © Wikipedia

Niet gecategoriseerd