Een ooggetuige aan het woord

PAUS FRANCISCUS IN IERLAND

De World Meeting of Families wordt om de drie jaar gehouden in een grote stad – drie jaar geleden in Philadelphia. Eerder in Rome, Valencia, Manilla, Rio de Janeiro, Mexico, Milaan. Drie andere steden boden zich aan voor 2018. Het was Paus Franciscus zelf die Dublin koos, en dat was niet een van de drie! Misschien wilde hij aanmoediging en steun geven aan een kerk die een moeilijke tijd doormaakt. Veel Ierse gelovigen hebben pijn en ontgoocheling ervaren met de katholieke kerk en de paus is zich daar terdege van bewust.

Vorige week werd er van woensdag tot vrijdag een pastoraal congres gehouden van drie dagen met een breed scala aan lezingen, workshops, discussiesessies en liturgische vieringen. 35.000 gelovigen waren aanwezig gedurende de drie dagen, inclusief 10.000 vanuit het buitenland. Zaterdag en zondag was paus Franciscus aanwezig om het congres af te sluiten.

Hij was maar 36 uur bij ons, maar zijn schema zat boordevol, zodanig dat het voor iemand die maar half zo oud is als de paus al vermoeiend zou zijn. RTÉ, de nationale omroep van Ierland, besloot om aan elke locatie die de heililge Vader bezocht, groot of klein, aandacht te geven. Het was een enorme operatie voor een tv- en radiostation dat, zoals de meeste omroepen, een moeilijke financiële periode doormaakt. Ruim 300 medewerkers werden ingezet. RTÉ-televisiebeelden van het bezoek werden overgenomen door 76 omroepen wereldwijd, in 159 verschillende landen.

Op zaterdagochtend kwam de paus aan op de luchthaven van Dublin. Hij bezocht eerst de president in zijn ambtswoning, vervolgens in een formele bijeenkomst de regering, andere politici, het corps diplomatique en de rechterlijke macht. Na de lunch sprak hij een voor een samenkomst van 400 geëngageerde en pas getrouwde stellen in de St. Mary’s Pro-kathedraal. De paus sneed daar thema’s aan uit zijn encycliek Amoris Laetitia. Hij voelde zich volkomen op zijn gemak bij dit publiek en week dikwijls af van zijn voorbereide tekst om een persoonlijke anekdote te vertellen. Daarna toerde hij in zijn Popemobiel door het centrum van Dublin , toegejuicht door de menigte. Hierna vond er een zeer ontroerend bezoek plaats aan een centrum van de Broederrs Capucijnen, waar iedere dag 800 warme maaltijden worden uitgedeeld aan armen en daklozen dag.

Vervolgens ging hij terug naar de woning van de pauselijke nuntius en had een besloten ontmoeting met acht misbruikslachtoffers.. Hij luisterde aandachtig naar elk van hun verhalen en was diep ontroerd door wat hem werd verteld. Hij bracht 90 minuten met hen door. Zijn laatste programmapunt op zaterdagavond was een prachtig concert in ons grootste stadion, Croke Park – het op twee na grootste stadion in Europa. Capaciteit 84.000. Opnieuw sprak hij de enorme menigte toe, 35 minuten lang.

Zondagmorgen vloog hij 240 kilometer naar het westen van Ierland, naar het heiligdom van Maria te Knock, om de kapel te bezoeken waar in 1889 een groep parochianen getuige was van een verschijning van OLVrouw. Hij bad het Angelus met 50.000 pelgrims die daar naar toe waren getrokken, ondanks de regen. Daarna vloog hij terug naar Dublin, lunchte snel voordat hij de mis in het Phoenix Park vierde, dezelfde plaats waar paus Johannes Paulus II 39 jaar ook voorging. Een kwart miljoen mensen liepen ongeveer 4 of 5 km om er te komen. Twee koren – één met 3.000 zangers en de ander een kernkoor van 54 leden , met een orkest, hadden een brede selectie van liturgische muziek voorbereid, sommigen speciaal gecomponeerd voor de gelegenheid .

Het begin van die eucharistieviering maakte krantenkoppen. De paus hield een korte toespraak die het gebruikelijke gebed om vergeving verving. Duidelijk geïnspireerd door zijn ontmoeting met overlevenden van misbruik van de avond ervoor, vroeg hij om vergiffenis voor de misdaden van misbruik gepleegd door religieuze personen, en voor sommige leden van de hiërarchie die ‘in deze pijnlijke situaties niet hun verantwoordelijkheid namen en stil bleven’. De massa gelovigen applausde vier keer. Hij concludeerde ‘Moge de Heer dit gevoel van schaamte en berouw vergroten, en ons de kracht geven om zo te werken dat het nooit meer gebeurt,… en om gerechtigheid te krijgen’. .

Na de mis ontmoette hij de Ierse bisschoppen in een besloten sessie. Uiteindelijk werd hij naar het vliegveld gebracht en vertrok hij in een Aer Lingus-vliegtuig naar Rome.
  
De berichten in de media vermeldden allemaal zijn pleidooi om vergeving, maar voegden er aan toe: “nu wachten we af en zien we welke praktische stappen genomen worden om zijn verdriet te tonen”.

Als iemand die een klein aandeel had in de tv-verslaggeving van dit historische bezoek, werd ik gesterkt door deze opmerkelijke man, wiens nederigheid, menselijkheid en eenvoud hopelijk een begin heeft gemaakt met de genezing van onze zieke kerk.

Pastor Dermod McCarthy

Voormalig hoofd van religieuze programma’s, RTE

Foto’s father McCarthy met collegae die de uitzendingen mee verzorgden © RTE

Niet gecategoriseerd