7 doden bij nieuwe aanslag op koptische christenen in Egypte

De slachtoffers maakten deel uit van een groep koptische christenen die, verspreid over twee bussen, terugkeerden van een doopsel in het Sint-Samuelklooster in Minya, een stad aan de Nijl ten zuiden van Caïro. Toen de bussen door het afgelegen gebied reden, werden ze onder vuur genomen door zwaarbewapende terroristen die met terreinwagens uit het niets opdoken. De aanslag werd al kort na de feiten opgeëist door Islamitische Staat (IS) via zijn spreekbuis Amaq.

Volgens de Egyptische politie zijn bij de moordende raid zeker zeven doden en evenveel gewonden gevallen. Een woordvoerder van de Koptisch-orthodoxe Kerk bevestigde het dodental, maar sprak over veertien (zwaar)gewonden, onder wie nogal wat kinderen. Zes van de zeven doden kwamen volgens de koptisch woordvoerder uit dezelfde familie.

De Egyptische president Abdel Fattah al-Sisi liet weten geschokt te zijn door de aanslag. Hij beloofde de strijd tegen de IS-extremisten voort te zetten.

Ook vanuit het buitenland is met afschuw gereageerd op het door IS aangerichte bloedbad. Meerdere landen uit de regio hebben geweld streng veroordeeld en ook de EU heeft haar medeleven overgemaakt aan de slachtoffers en hun nabestaanden.

Anderhalf jaar geleden vond in dezelfde regio al een moordende aanslag plaats waarbij toen 29 koptische christenen het leven lieten en 22 anderen (zwaar)gewond raakten. Ook die aanslag werd toen door IS opgeëist. De Egyptische regering gaf toen opdracht om als vergelding IS-bases in Libië te bombarderen.

Bron: DPA/AFP/kro.nl

Familieleden troosten overlevenden van de aanslag © Comité de soutien aux Chrétiens d'Orient
Familieleden troosten overlevenden van de aanslag © Comité de soutien aux Chrétiens d’Orient

Een van de zwaargehavende bussen in de buurt van Minya © Comité de soutien aux Chrétiens d'Orient
Een van de zwaargehavende bussen in de buurt van Minya © Comité de soutien aux Chrétiens d’Orient

Niet gecategoriseerd