Adviesraad van de paus K6, weer bijeen

Rome / uitzicht op de Sint-Pietersbasiliek

In het Vaticaan beraadslaagt K6, de adviesraad van zes kardinalen over de hervorming van de Curie. Tijdens e nadruk vooral liggen op de feedback over de nieuwe grondwet van de Curie. In april kregen de bisschoppenconferenties en andere betrokkenen het ontwerp van de nieuwe grondwet “Praedicate Evangelical” toegestuurd.
De pauselijke adviseurs spreken zeker ook over het probleem van de financiën. De aartsbisschop van München, kardinaal Reinhard Marx, zal daarom vrijdag met de hoofden van de verschillende Vaticaanse departementen  bijeenkomen voor financieel overleg in zijn hoedanigheid van coördinator van de Vaticaanse Economische Raad. Franciscus heeft hem de opdracht gegeven dit te doen, schreef de Wall Street Journal onlangs. Dit is bevestigd door de Vaticaanse persdienst.

Tijdens de vergadering zal Marx (foto) de diensthoofden bezweren om zuiniger te zijn. De moeilijkheden beginnen met het feit dat het Vaticaan zelf niet precies weet hoeveel inkomsten, rijkdom en uitgaven het heeft. Sinds de persdienst van het Vaticaan voor het laatst een financieel rapport heeft gepresenteerd in het voorjaar van 2017 – kerncijfers in de begroting 2015 – is het nog minder duidelijk hoe het Vaticaan er financieel preciesw voor staat.

De Heilige Stoel (het bestuursorgaan van de universele kerk) heeft de neiging om in het rood te bewegen, het dwergstaat Vaticaan in het zwart. Concreet had de Heilige Stoel in 2015 € 12,4 miljoen tekort, terwijl de Vaticaanse staat een winst van bijna € 60 miljoen rapporteerde. Absolute cijfers bevatten de jaarrekening hoe dan ook niet. Maar ze gaven een trend aan. De hervorming van de curie zou deze situatie moeten verbeteren. Maar de belangrijke financiële afdeling, mist een hoofd sinds het vertrek van kardinaal George Pell. in juli 2017. Pell had als hoofd van het Economisch Secretariaat geprobeerd een duidelijk beeld te krijgen de situatie, maar was tegen Italiaanse rubberen muren aangelopen en had veel tegenstand gekregen.
Het Vaticaan moet het, wat de inkomsten betreft hebben van giften en entreegelden. De Vaticaanse Musea brengen elk jaar een hoger dubbelcijferig miljoen binnen. Die hoge opbrengsten brachten Amerikaanse donareurs ertoe hun donaties naar beneden bij te stllen. Verder komen de donaties voor de Heilige Stoel voornamelijk uit de jaarlijkse wereldwijde collectie voor de paus, de “Pieterspenning”, en uit vrijwillige bijdragen van bisdommen, m.n. in de VS, Duitsland, Italië en Polen. Als gevolg van het misbruik schandaal zijn de giften uit de Verenigde Staten aanzienlijk afgenomen. Daarnaast is er kritiek op het Romeinse wanbeheer, gekenmerkt door budgetgaten van kerkziekenhuizen. en mismanagement in de vastgoedsector..

Om de personeelskosten te drukken, zijn vacatures sinds 2017 niet meer bezet en zijn arbeidsrelaties beperkt tot tien jaar, zodat er geen pensioenrechten ontstaan. Maar deze maatregelen hebben onvoldoende resultaat. 
Op de vraag of de paus niet gewoon kan ingrijpen antwoordt een vaticaankenner met het motto van een eerdere paus: “Mijn kracht reikt van mijn bureau tot aan de deur.” Van daaraf  is hij afhankelijk van de goede wil van zijn medewerkers. werknemers. 

Om betere mensen te werven, inclusief meer niet-geestelijken, zoals aanbevolen door de K6, mist de paus het geld. Externe deskundigen zijn nu eenmaal duurder dan medewerkers uit kringen van de bisdommen en geestelijkheid.

 
bron kathpress.at
Niet gecategoriseerd