Vaticaan: paus heeft godheid van Jezus niet geloochend


 In een commentaar beweert de 95-jarige redacteur Eugenio Scalfari van de Italiaanse krant La Repubblica, dat Franciscus de godheid van Jezus Christus ontkent.

Aan het einde van een persconferentie over de Amazonesynode op donderdag herhaalde de prefect van het pauselijke Secretariat voor de Communicatie, Paolo Ruffini, de ontkenning van woensdag.

Scalfari’s artikel was gebaseerd op een gesprek dat hijzelf twee jaar geleden met de paus had gevoerd. De hoogbejaarde journalist had daarbij, zoals hijzelf ook toegaf, geen opnameapparaat gebruikt en geen aantekeningen gemaakt.

In het artikel van woensdag schrijft de overtuigde atheïst Scalfari, die in 1976 La Repubblica oprichtte, onder meer: “Paus Franciscus zei me: ‘Deze (woorden) zijn het bewijs dat Jezus van Nazareth, eenmaal mens geworden, weliswaar een man van buitengewone deugd was, maar zeker geen God’.”

De quote geeft niet weer wat de paus gezegd heeft, aldus Ruffini. De aangehaalde woorden zijn in tegenspraak met “de pauselijke en kerkelijke leer over de godheid en de mensheid van Jezus Christus”.

De Vaticaanse persvoorlichter Matteo Bruni had woensdag al uitgelegd dat Scalfari de paus wel vaker verkeerd quoot. Zijn aanhalingen zijn “geen getrouwe weergave van wat er werkelijk gezegd is”, maar “een persoonlijke en vrije interpretatie van wat hij gehoord heeft”.

In maart 2018 schreef Scalfari dat de paus het bestaan van de hel ontkent. Ook toen voelde het Vaticaan zich genoodzaakt dat te ontkrachten.

bron: kro-ncrv

Niet gecategoriseerd