Onenigheid onder Amerikaanse bisschoppen

Door Thomas Reese, National Catholic Reporter 

Opwarming van de aarde is een belangrijke kwestie, maar niet de meest urgengte, zei de leider van de Amerikaanse katholieke bisschoppen. Abortus daarentegen is hun belangrijkste prioriteit. (persconferentie 11 november)

Een brief wordt ontworpen
Tijdens hun vergadering keurden de bisschoppen een brief goed waarin ze zeiden: “De dreiging van abortus blijft onze belangrijkste prioriteit omdat abortus het leven zelf aanvalt, zich afspeelt in het heiligdom van het gezin en vanwege het aantal levens dat wordt vernietigd.”

In hun brief gaven de bisschoppen duidelijk aan dat zij abortus als de belangrijkste kwestie beschouwen, hoewel zij eraan toevoegden: “We kunnen niet voorbijgaan aan andere ernstige bedreigingen voor het menselijk leven en waardigheid, zoals racisme, de milieucrisis, armoede en de doodstraf. .”

De  brief  zal worden verspreid met de heruitgave van hun verklaring van 2015 over politieke verantwoordelijkheid, ” Vorming van het geweten van de gelovige burger. ” Met deze publicaties willen de bisschoppen een gids zijn voor katholieken in hun politiek handelingen, met het oog op de verkiezingen van 2020.

 

Een amandement
Tijdens de vergadering, probeerde kardinaal  van Chicago een passage in de brief te laten opnemen uit de pauseijke adhortie ‘Gaudete et Exsultate’ van Paus Franciscus (nr. 101)  In deze passage bekritiseerde de paus de ‘ideologische fout’ van de overtuiging dat ‘het enige dat telt een bepaalde ethische kwestie is of een zaak die zij zelf verdedigen’.

“Bij voorbeeld: onze verdediging van onschuldige ongeborenen moet duidelijk, vastberaden en gepassioneerd zijn,” vervolgde de paus. “Even heilig zijn echter de levens van de armen, de al geborenen, de behoeftigen, de verlaten en de kansarmen, de kwetsbare zieken en ouderen blootgesteld aan heimelijke euthanasie, de slachtoffers van mensenhandel, nieuwe vormen van slavernij en elke vorm van ontkenning van menselijke waardigheid. ” 

De redactiecommissie, voorgezeten door Gomez, aanvaardde de “even heilige” taal, maar weigerde de hele paragraaf van 183 woorden op te nemen met haar kritiek op ideologische fouten. De opstellers zeiden dat ze probeerden de brief kort te houden. Cupich antwoordde dat de paragraaf de magistrale leer van paus Franciscus op een beknopte manier uitdrukte.

Cupich pleitte ervoor de hele alinea op te nemen en citeerde vooral de laatste zin: “We kunnen geen heiligheidsideaal handhaven dat onrecht zou negeren in een wereld waar sommigen genieten, overvloedig uitgeven en alleen gericht zijn op de nieuwste consumptiegoederen, terwijl anderen van ver moeten toekijken en  hun hele leven in verschrikkelijke armoede zijn gedompeld. “

Bisschop Robert McElroy van San Diego ondersteunde Cupich. Hij gaf als zijn mening dat de vermelding van abortus als de ‘prioriteit’ van de bisschoppen in strijd is met de leer van de paus. “Deze prioriteitstelling zal worden gebruikt om het punt te ondermijnen dat paus Franciscus in die paragraaf maakt,” zei hij. De brief van de bisschoppen zal worden gebruikt om te zeggen dat abortus ‘boven alle andere kwesties gaat’, betoogde hij. “Maar het is geen katholieke leer dat abortus de belangrijkste kwestie is waarmee we als wereld worden geconfronteerd.. We bewijzen een slechte dienst aan onze mensen als we hen zouden zeggen dat het leergezag van de Kerk dat stelt.”

Aartsbisschop Charles Chaput van Philadelphia antwoordde: “Zulke praat, triggert een strijd tussen de bisschoppenconferentie van de Verenigde Staten en de Heilige Vader. .. wanneer wij stellen dat de strijd tegen abortus prioriteit heeft, is dat niet in strijd is met de leer van de paus… Onze stellingname doet niets af aan de gelijkwaardigheid met andere aspecten. Maar in de huidige omstandigheden van onze Kerk in de Verenigde Staten moeten we dit zo stellen”.

De meerderheid van de bisschoppen waren het met Chaput eens en besloten met 143-69 stemmen de paragraaf van de paus niet op te nemen.

Was het verstandig?

Door het verschil te benadrukken tussen wat de paus had gezegd en wat de bisschoppen wilden zeggen, vonden veel waarnemers dat McElroy afbreuk deed aan de motie van Cupich. Had hij gezwegen, dan zou het verschil tussen voor- en tegenstemmers kleiner zijn geweest, al is het te betwijfelen of het amendement  van McElroy de benodigde stemmen zou hebben gekregen.

Geen aandacht voor de Amazonesynode

Velen beweren dat de opwarming van de aarde ook een pro-life-kwestie van is, omdat daardoor de levens van miljoenen in de toekomst in gevaar gebracht worden. Wetenschappers en de deelnemers aan de Amazonesynode van vorige maand vinden zeker dat de opwarming van de aarde een dringende prioriteit is die onmiddellijke actie vereist, vooral in ontwikkelde landen, om wereldwijde ellende te voorkomen.

In de bijeenkomst van de Amerikaanse bisschoppen  was er niet eens een verslag over de Amazonesynode, terwijl het in het verleden gebruikelijk was dat degenen die aan een synode hadden deelgenomen daar verslag van uitbrachten. Het feit dat de Amerikaanse bisschoppen de klimaatverandering niet als een crisis beschouwen, zal mensen die zich inzetten voor het milieu, jongeren en paus Franciscus ontmoedigen. Die stellingname zal ook politieke gevolgen hebben bij de verkiezingen van 2020 als de  Democraten beweren dat er iets moet worden gedaan aan de opwarming van de aarde, terwijl de Republikeinen er prat op gaan  dat president Donald Trump het Amerikaanse Hooggerechtshof meer pro-life, (anti-abortus) heeft gemaakt.

 



 bron: NCR
foto’s wikipedia

Niet gecategoriseerd