“Kerk in Nood”: 2019 was een van de bloedigste jaren voor christen

Volgens de internationale katholieke hulporganisatie “Kerk in Nood” was 2019 een van de meest onzekere en bloedigste jaren voor christenen wereldwijd.

“Veel mensen herinneren zich nog de aanvallen op de paasdiensten in Sri Lanka met meer dan 250 doden”, zei Florian Ripka, directeur van “Kerk in Nood” Duitsland, donderdag in München.  Alleen al dit jaar stierven er  in Burkina Faso meer dan 60 christenen. Er werd door de media nauwelijks aandacht aan besteed. “

Als belangrijkste oorzaken van de christenvervolging noemde Ripka religieus fundamentalisme, nationalisme en autoritaire regimes. “Dit zijn krachten die steeds sterker worden.”

Christenen in Zuidoost-Azië

Een nieuwe focus van vervolging van christenen is Zuidoost-Azië. Daar vormde de ‘Islamitische Staat’ (IS) blijkbaar nieuwe terreurcellen. ‘We maken ons grote zorgen over de ontwikkelingen in China, waar de staat de repressie tegen religieuze gemeenschappen heeft geïntensiveerd. In India vallen hindoe-nationalisten steeds vaker christenen aan.’
Het aantal christenen in Syrië of Irak is met 90 procent gekrompen. Lees meer hierover

Situatie Afrika
De situatie blijft gespannen in tal van Afrikaanse landen, met name Nigeria. “In geen enkel ander land werden meer christenen gedood – niet alleen door de terroristische militie Boko Haram, maar ook steeds vaker door islamitische Fulani-herders”, zei Ripka.

Kerk in Nood ondersteunt elk jaar ongeveer 5.000 projecten die christenen helpen te overleven. Een van de grootste projecten recent was de wederopbouw van de verwoeste dorpen in de Iraakse vlakte van Nineve. Ongeveer de helft van de ontheemde christenen is sindsdien naar huis teruggekeerd, zei Ripka.

(kna – gs)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *