Zaligverklaring Fulton Sheen uitgesteld

De zaligverklaring van de beroemde Amerikaanse aartsbisschop en mediapersoonlijkheid Fulton Sheen (1895-1979) gaat voorlopig niet door. Dat heeft het Vaticaan op verzoek van enkele Amerikaanse bisschoppen besloten. De exacte reden is niet bekendgemaakt, maar het zou mogelijk hebben te maken met Sheens betrokkenheid bij een misbruikzaak in het bisdom Rochester.

De zaligverklaring stond gepland op 21 december. De plechtigheid zou plaatsvinden in de kathedraal van Peoria waar Sheen 100 jaar geleden tot priester werd gewijd.

Bisschop Daniel Jenky van Peoria (Illinois), liet weten dat “een paar” Amerikaanse bisschoppen het Vaticaan om “verdere afweging” hadden verzocht. Het besluit heeft hem “diepbedroefd”, maar Jenky “blijft vast overtuigd van de grote heiligheid van aartsbisschop Sheen” en heeft er het “volste vertrouwen” in dat hij zal worden zaligverklaard, aldus een persverklaring.

Volgens een Vaticaanse bron van Catholic News Agency(CNA) zou bisschop Salvatore Matano van Rochester om uitstel hebben gevraagd. De reden daarvoor zou gelegen zijn in de onduidelijkheid over Sheens rol in een misbruikdossier.

Het openbaar ministerie van de staat New York is bezig met een strafrechtelijk onderzoek in de acht rooms-katholieke diocesen van die staat, waaronder het bisdom Rochester, waarvan Fulton Sheen van 1966 tot 1969 bisschop was. Het onderzoeksrapport wordt binnenkort gepubliceerd.

Met name de zaak van de pedofiele ex-priester Gerard Guli, gewijd in 1956, is hier van belang. Er wordt beweerd dat Sheen hem een pastorale opdracht zou hebben gegeven terwijl hij ervan zou hebben geweten dat Guli van misbruik was beschuldigd.

Hoe aartsbisschop Fulton Sheen ook met deze misbruikzaak in verband wordt gebracht, feit is dat paus Franciscus hem op 28 juni 2012 heeft uitgeroepen tot ‘Eerbiedwaardige Dienaar Gods’. Die titel wordt gegeven als voor het Vaticaan is komen vast te staan dat de kandidaat-zalige ‘heldhaftig deugdzaam’ was.

Volgens CNA wilde de huidige bisschop van Rochester voorkomen dat de feestvreugde van Sheens zaligverklaring bedorven zou worden door een eventuele onthulling van een feit door de hoofdaanklager van de staat New York, waarmee de zalige in een kwaad daglicht gezet zou worden.

bron: kro-ncrv

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *