Vaticaan: taken van Gänswein herverdeeld

De persdienst van de Heilige Stoel heeft vanmiddag bevestigd dat de rol van aartsbisschop Georg Gänswein als prefect van de pauselijke huishouding is aangepast.

Of Gänswein door de paus voor onbepaalde tijd met verlof is gestuurd, kon de Vaticaanse persafdeling niet zeggen. Ook niet of een en ander te maken heeft met de publicatie van het ‘celibaatsboek’ van kardinaal Robert Sarah en Benedictus XVI. Wel dat er zich “een gewone herverdeling van de verschillende verplichtingen en taken” van de curie-aartsbisschop heeft voorgedaan. Gänswein is naast zijn functie als prefect van het Pontificaal Huis privé-secretaris van emeritus paus Benedictus XVI. Uit zijn afwezigheid werd door sommigen geconcludeerd dat em.paus Benedictus het slechter maakt en meer zorg nodig heeft.

De afwezigheid van Gänswein in zijn publieke rol was de laatste weken merkbaar geworden. Doorgaan vergezelt hij Franciscus bij de wekelijkse algemene audiëntie. Maar dat heeft hij sinds 15 januari niet meer gedaan.

Als hoofd van de pauselijke hofhouding was Gänswein verantwoordelijk voor het verwelkomen van staatshoofden en regeringsleiders in het apostolisch paleis. Hij was het die hen naar de pontifex begeleidde. Maar de afgelopen maand heeft hij minstens vier grote ontmoetingen gemist: met de Amerikaanse vicepresident Mike Pence op 24 januari; met de Iraakse president Barham Salih op 25 januari; met de Argentijnse president Alberto Fernández op 31 januari; en met de Bahreinse kroonprins Salman bin Hamad bin Isa Al Khalifa op 3 februari.

bron: kro-ncrv/katholiek
beeld: ©vatican media

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *