Bisschoppen VS bezorgd na oordeel High Court over ontslag lhbt’ers


Lhbt’ers mogen in de Verenigde Staten niet meer vanwege hun seksuele voorkeur worden ontslagen. Zo luidde het oordeel van het Amerikaanse Hooggerechtshof maandag. Volgens zes van de negen opperrechters zou ontslag om die reden indruisen tegen de federale burgerrechtenwetgeving. De rooms-katholieke bisschoppenconferentie in de VS (USCCB) heeft haar bezorgdheid over de uitspraak geuit.

Het Amerikaanse episcopaat is “diep bezorgd” over de definitie van het begrip seksualiteit die door het Hooggerechtshof werd gebruikt, zegt USCCB-voorzitter Jose Gomez in een verklaring. De aartsbisschop van Los Angeles sprak over een “onrechtvaardigheid die gevolgen zal hebben op vele gebieden van het leven”.

Lhbt’ers genieten voortaan bescherming tegen discriminatie door werkgevers onder de Civil Rights Act van 1964. Deze wet verbiedt discriminatie op basis van ras, kleur, afkomst, religie en geslacht. Het begrip ‘geslacht’ is in het Engels: sex. Dat is door het Hooggerechtshof nu niet langer enkel toepasbaar op geslacht maar ook op seksuele voorkeur.

In de rechtszaken Bostock v. Clayton County en Altitude Express Inc. v. Zarda hadden de advocaten van de werkgevers en de Amerikaanse regering betoogd dat de Civil Rights Act alleen vrouwen of mannen wilde beschermen tegen geslachtelijke discriminatie op de werkplek. Lagere rechtbanken hadden verschillende uitspraken gedaan over de vraag of het ontslag van lhbt’ers op grond van hun seksuele voorkeur legaal was. Het Hooggerechtshof oordeelt nu dat dergelijk ontslag illegaal is.

Aartsbisschop Gomez schrijft in zijn verklaring dat het Hooggerechtshof eraan meewerkt dat de “prachtige verschillen en de complementaire relatie tussen man en vrouw” worden “weggevaagd”. Daardoor wordt volgens de USCCB-voorzitter de “glorie van Gods schepping” genegeerd en schade toegebracht aan het gezin, “de voornaamste hoeksteen van de samenleving”.

“Ons geslacht, of we nu man of vrouw zijn, maakt deel uit van Gods plan met de schepping en met onze levens. Zoals paus Franciscus ons met veel fijngevoeligheid heeft geleerd, vereist het leven in de waarheid met Gods bedoelde gaven in ons leven dat we onze lichamelijke en seksuele identiteit dankbaar van onze Schepper aanvaarden. Niemand kan het ware geluk vinden door een pad te volgen dat in strijd is met Gods plan”, aldus Gomez.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *