De Korte pleit voor nuance in Zwarte Piet-discussie

Aankomst Sint Nicolaas te Amsterdam. Zwarte Piet wordt geschminkt (CC0 – Theo van Haren Noman – Anefo – wiki)

Uiteraard wijst monseigneur Gerard de Korte, geheel in overeenstemming met de katholieke leer, elke vorm van racisme en discriminatie af. Maar ten opzichte van Zwarte Piet is de Nederlandse bisschop-referent voor Kerk en Samenleving pro noch contra.

De Nederlandse discussie over Zwarte Piet is door de dood van George Floyd verder opgelaaid. Ook in de VS stoort men zich in toenemende mate aan het Nederlandse verschijnsel. De Amerikaanse dominee en activist Jesse Jackson riep premier Mark Rutte zelfs op Zwarte Piet te verbieden.

“Historisch is het een complex thema met waarschijnlijk wortels in de voorchristelijke cultuur. De band met racisme is daarom discutabel. Toch is Zwarte Piet voor niet weinig tijdgenoten een racistisch symbool geworden. Een onderdanige zwarte knecht van een witte bisschop”, zegt bisschop De Korte tegenover KRO-NCRV.

Hij vindt dat voorstanders en tegenstanders het debat vaak fel en op een onvruchtbare wijze voeren. “Men poneert stellingen en gaat niet met elkaar in dialoog: Zwarte Piet als voorbeeld van racisme versus Zwarte Piet als voorbeeld van onze Nederlandse identiteit”, constateert de Bossche bisschop. Hij tekent daar echter bij aan: “Is de Nederlandse identiteit werkelijk in gevaar als de Piet een roetveegpiet wordt?”

“Elkaar beschieten vanuit loopgraven is weinig effectief. En met name moet iedere vorm van geweld worden afgewezen. Paus Franciscus zegt dat geweld destructief en beschadigend is. Door geweld winnen wij niets en gaat er veel verloren.”

Overal in het Westen wordt gedemonstreerd tegen racisme. Standbeelden van kolonialistische figuren moeten het daarbij vaak ontgelden. Het besmeuren of neerhalen daarvan is volgens De Korte niet gewenst. “Wij hebben niet voor niets gemeenteraden die kunnen besluiten om standbeelden weg te halen.”

Juist de Kerk benadrukt bij maatschappelijke fricties het belang van ontmoeting, dialoog en onderlinge vriendschappen. “Vanuit het elkaar aanvaarden, ook met verschillende standpunten, blijven wij verbonden met elkaar.”

Voor de nabije toekomst zijn volgens de bisschop “dialoogtafels” nodig “zodat wederzijds zorgen en pijn gedeeld worden, ook bijvoorbeeld rond Zwarte Piet”.

“Discussie over het verleden is altijd zinvol. Maar belangrijker is het heden en de toekomst”, zegt mgr. De Korte. “Hoe kunnen wij mensen die door kleur of afkomst worden gemarginaliseerd bijstaan? Hoe kunnen wij onrechtvaardige machtsverschillen wegnemen? Dat zijn belangrijke vragen en het katholiek sociaal denken kan een inspiratiebron zijn. Waardigheid en solidariteit maar ook vergeving en onderlinge verbondenheid zijn daarbij belangrijke noties.”

bron: kro-ncrv

beeld: © commensensetv

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *