Nijmeegse Faculteit der Theologie ‘betreurt verwijdering universiteit en kerk’, maar er verandert niets

De Radboud Universiteit in Nijmegen mag vanaf 15 november geen katholieke universiteit meer heten van de Nederlandse bisschoppen. Wat betekent dit voor de Faculteit der Theologie? Decaan Carl Sterkens geeft antwoord. 

door Hendro Munsterman in het Nederlands Dagblad

Sinds enkele jaren behalen uw studenten hun kerkelijke universitaire graad dankzij uw samenwerking met de Katholieke Universiteit Leuven. Wat verandert het recente besluit van de bisschoppen?

‘Gevolgen zijn er op dit ogenblik niet. De Nijmeegse Faculteit der Theologie doet alle inspanningen om blijvend aansluiting te vinden bij de volle breedte van de Katholieke Kerk. Onze faculteit is ingebed binnen de bredere Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen. Het is aan het College van Bestuur om faculteiten op te richten of op te heffen. Maar ik verwacht niet dat dat laatste zal gebeuren als gevolg van het ontnemen van het predicaat katholiek. 

Lees ookBisschoppen ontnemen Nijmeegse Radboud Universiteit predicaat ‘katholiek’

De toekenning of intrekking van dat predicaat staat op zichzelf los van het kerkelijk statuut van een Faculteit der Theologie. Zo zijn er bijvoorbeeld katholieke theologische faculteiten in niet-katholieke universiteiten in Duitsland (Regensburg en Würzburg), Oostenrijk (Innsbruck, Graz en Salzburg), Zwitserland (Fribourg en Luzern), Slovenië (Ljubljana) en Kroatië (Zagreb). In veel andere steden zijn er katholieke theologische faculteiten aan niet-katholieke universiteiten naast een opleiding van een andere christelijke denominatie, zoals in Duitsland (Bochum, Bonn, Mainz, München, Münster en Tübingen), Frankrijk (Straatsburg), Oostenrijk (Wenen) en Tsjechië (Praag).’

Hoe ‘katholiek’ blijft de Nijmeegse universiteit nu de bisschoppen u dat predicaat hebben ontnomen?

lees het volledige artikel in het Nederlands Dagblad

beeld: © dominicanen.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *