VS: Fratelli tutti als kritiek op president Trump?

Vooraanstaande Amerikaanse katholieken lezen in de pauselijke sociale encycliek “Fratelli tutti” onder meer een berisping gericht aan president Donald Trump. De paus bekritiseert “overdrijving, extremisme en polarisatie”, die kunnen worden toegepast op de huidige Amerikaanse regering.

“Fratelli tutti”: Amerikaanse bisschoppen hopen op “morele vernieuwing” in de politiek

Volgens de directeur van de Faith in Public Life Action-groep, John Gehring, is het feit dat paus Franciscus nationalistische tendensen “en anti-immigrantenpopulisme” duidelijk veroordeelt, gericht op de agenda van Trump onder de slogan “America First”. Nergens in zijn encycliek noemt Franciscus Trump of de Verenigde Staten of enig ander land. De paus bekritiseert echter de manier waarop “overdrijving, extremisme en polarisatie politieke instrumenten zijn geworden”, zei Gehring.

Vrouwelijke Religieuzen lezen deze encycliek ook als kritiek op Trump

De directeur van de katholieke organisatie “Network“, zuster Simone Campbell, beoordeelt de encycliek als een aanklacht tegen “ongebreideld individualisme, rechtschapenheid en economische uitbuiting”. Dit is een “morele mislukking” van Amerikaanse leiders, die “katholieken niet zouden moeten accepteren”, zei de prominente religieuze.

Trump lijkt “best tevreden” te zijn over de verdeling in de Amerikaanse samenleving in vriend en vijand, zei Kate Ward, de ethicus van de katholieke Marquette University in Milwaukee. Dat is precies wat de paus duidelijk veroordeelt in “Fratelli tutti”.

Paus hekelt de doodstraf

De VS bevinden zich in de beslissende fase van de campagne voor de presidentsverkiezingen. Katholieken vormen nu de grootste groep kiezers. Veel conservatieve christenen, niet alleen katholieken, baseren hun stembeslissingen op het standpunt van de kandidaat over abortus en neigen op dit punt naar Donald Trump. De – katholieke – uitdager Joe Biden is politiek voor een recht op abortus en gaat daarmee in tegen de leer van de kerk .

Paus Franciscus ‘sociale encycliek “Fratelli tutti” werd zondag gepubliceerd. De Amerikaanse bisschoppenconferentie erkende “Fratelli tutti” als een “visie voor de morele vernieuwing van politiek en economie van lokaal naar mondiaal niveau”.

(kna / vaticaan nieuws – gs)

lees ook: https://www.deroerom.nl/nieuws/2020/09/vs-de-verkiezingen-gaan-niet-alleen-over-abortus/

beeld: © https://images.unsplash.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *