Visitatie aartsbisdom Keulen afgesloten

De bisschoppen, die de paus als viitator van het aartsbisdom Keulen heeft aangesteld, hebben dinsdag hun bezoeken ter plaatse beëindigd. De Stockholmse kardinaal Anders Arborelius en de Rotterdamse bisschop Hans van den Hende hebben Keulen weer verlaten, zo maakte Van den Hendes-woordvoerster Daphne van Roosendaal bekend.

Aartsbisschop Heße spreekt met pauselijke auditors in Keulen

De gesprekken begonnen vorige week dinsdag. Eerst hadden de visitatoren een ontmoeting met slachtoffers van seksueel misbruik. 
De bisschoppen bedankten alle gesprekspartners en iedereen die hen per e-mail of brief benaderde. Ze namen nota van al deze mededelingen en namen ze op in hun gebeden tijdens de ochtenddiensten in de kapel van het Maternushaus. In het vergaderhuis van het aartsbisdom tegenover het aartsbisschoppelijk huis werden de bisschoppen tijdens hun bezoek ondergebracht. De besprekingen vonden plaats in een vertrouwelijke setting; Met uitzondering van de misbruikslachtoffers, is aan alle gesprekspartners gevraagd niet over de inhoud van de bijeenkomsten te praten. Een lijst van de geïnterviewde personen werd ook niet officieel gepubliceerd, maar lekte toch uit.

Rapporteren aan paus Franciscus

De visitatoren schrijven nu bun rapport over hun gesprekken en bevindingen. Naast het beschrijven van mogelijke grieven kan dat rapport ook aanbevelingen bevatten om de problemen op te lossen. Alle verkregen gegevens zullen nu ter beschikking worden gesteld aan paus Franciscus., hij is de eindverantwoordelijke en hij moet dan beslissen hoe te reageren en wanneer. Daarbij zal Franciscus vermoedelijk niet alleen naar de situatie in Keulen kijken; hij zal in zijn afwegingen zeker ook meenemen wat een besluit betekent voor de kerk in Duitsland en daarbuiten.

achtergrond

Eind mei werd bekend dat paus Franciscus twee gezanten stuurde voor een zogenaamd apostolische visitatie van het aartsbisdom Keulen. Achtergrond hiervan is de discussie die al meer dan een jaar gaande is over de afhandeling van misstanden en de daaruit voortvloeiende vertrouwenscrisis. Arborelius en van den Hende zouden “een alomvattend beeld moeten krijgen van de complexe pastorale situatie in het aartsbisdom Keulen”, zoals de nuntiatuur van de paus in Berlijn aankondigde. Gebleken was al eerder dat de hulpbisschoppen Dominikus Schwaderlapp en Ansgar Puff in Keulen fouten maakten bij de behandeling van gevallen van seksueel misbruik.

bron: vatican news/KNA

foto: (Foto: Guido Schiefer/Imago/evangelische pressedienst

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *