Bisschop Kohlgraf (D): meer aandacht voor de problemen in de wereld

De bisschop van Mainz, Peter Kohlgraf, waarschuwt voor te veel aandacht voor de interne kerkelijke conflicten. Er moet passende aandacht besteed worden aan de grote wereldproblemen.

Met het oog op debatten over structurele veranderingen in de kerk benadrukte Kohlgraf dat hij kritiek serieus nam: “Maar telkens weer, ik geef het graag toe, word ik boos”, schrijft Kohlgraf in de Mainzer kerkkrant “Glaube und Leben” ( nummer van 4 juli). Want het lijkt in dat soort debatten wel of “het heil van de wereld” ineens afhangt van die binnenkerkelijke problemen en de omgang met de kerkgeschiedenis.

Moeilijke blik op het verleden

Terugkijkend vroeg hij zich af: “Was het echt altijd zo mooi? Willen we de kerk van de 19e eeuw en de jaren 50 echt mummificeren?”, zei Kohlgraf. Sommige brieven of opmerkingen riepen deze zorg bij de bisschop op. “Begrijpt u eigenlijk hoe de situatie van onze kerk en onze wereld is?”, vroeg de bisschop. De problemen in de wereld zijn enorm – van de opwarming van de aarde tot oorlogen en bewapening, mensenrechtenschendingen en politiek extremisme tot armoede, honger, ontheemding en de pandemie.

Kerkelijke en seculiere thema’s

Met alle “waardering voor de katholieke media” vroeg hij zich soms af of de “wereldproblemen” daar de rol speelden die ze verdienden. Of is er “zelfs in onze media, vooral op internet, de neiging om te veel te focussen op interne kerkelijke zaken en te fixeren op de ambtsdragers?”, vroeg Kohlgraf zich af. Dit is waar “progressieven” en “conservatieven” elkaar ontmoeten. Hij wil de problemen van de kerk niet bagatelliseren. “Maar we moeten onze ogen en al onze zintuigen openen voor onze missie en onze boodschap.”

lees het volledige artikel van bisschop Kohlgraf (Duits)

bron: domradio.de

beeld: bistum Mainz

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *