Brabantse monniken zitten met kaas-overschot – update

De monniken van de historische Abdij Koningshoeven in Berkel-Enschot hebben een groot probleem. Door de coronacrisis zitten zij met een kaas-overschot van 15.000 kilo. Daarom komt het team van Breda Maakt Mij Blij en Tilburg Maakt Mij Blij in actie.

De Brabantse monniken produceren al jaren kazen van geiten- en koeienmelk, maar toen zowel de winkels als de proeflokalen hun deuren moesten sluiten, werd er geen kaas meer verkocht. Het gevolg? Een overvolle kelder, maar ook geen inkomsten. “Die inkomsten uit onze kaasverkoop hebben we hard nodig”, vertelt broeder Isaac. “Niet voor onszelf, maar voor de bevolking van Ssanje in Oeganda die wij er altijd mee steunen.”

Actie
Toen Thibaud van der Steen van Maakt Mij Blij werd gewezen op het kaas-overschot in Berkel-Enschot, nam hij meteen contact op met broeder Isaac. Die was direct enthousiast. Thibaud: “Ik hoefde niet eens uit te leggen wie wij zijn, want hij kende ons al van de reddingsactie voor de zusters uit Oosterhout.” Voor hen werden er vorig jaar in een paar dagen tijd 20.000 flessen wijn verkocht door het hele land.
 
Te koop
Via de platforms van Breda Maakt Mij Blij en Tilburg Maakt Mij Blij kan je nu deze ambachtelijke kazen kopen. Per stuk, maar ook combinaties met La Trappe bieren, kaaskoekjes en honing zijn mogelijk. “Tijdens onze laatste pick up in Breda was Broeder Isaac aanwezig om Bredanaars te laten proeven van de kazen, en de reacties waren geweldig”, vertelt Thibaud. “Ik hoop dan ook dat veel mensen deze reddingsactie zullen steunen.”

Bestellen kan via www.maaktmijblij.nl of via de social media kanalen. De kaaspakketten worden thuisbezorgd of kunnen worden opgehaald. Het ophaalmoment is op zaterdag 10 juli bij Brouwerij Frontaal in de Belcrum of bij Abdij Koningshoeven in Berkel-Enschot. 

Voor meer informatie:
Kaasmakerij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven
Eindhovenseweg 3
5056 RP Berkel-Enschot
+31 (0)13 540 85 08
kaasmakerij@koningshoeven.nl
https://www.trappistenkaas.nl/

Kaas-actie Kaasmakerij Abdij Koningshoeven

30 JUNI 2021

De gemeenschap van Koningshoeven is intens blij door de overweldigde en positieve reacties op ‘onze kaas actie’. Er komen veel vragen op ons af en we gaan ons best doen alles zo goed mogelijk te laten verlopen met de enorme steun van Breda maakt Mij Blij.
Wij zijn heel dankbaar voor de steun die zij biedt.Kaas-actie Kaasmakerij Abdij Koningshoeven

Het Nederlands Dagblad meldt op 2 juli:

Binnen een week lijkt Abdij Koningshoeven, net buiten Tilburg, door de voorraad van vijftien ton trappistenkaas heen. Corona had voor te veel opslag gezorgd. De kaas mag maximaal drie jaar in de koele kloosterkelders liggen, maar door corona was er anderhalf jaar geen bezoek en verkoop. Via de website maaktmijblij.nl spanden de gemeenten Breda en Tilburg zich in om Koningshoeven van de 1250 ‘wielen’ kaas af te helpen. Zaterdag komen tweeduizend mensen naar BerkelEnschot om ze op te halen , zegt Thibaud van der Steen van het Maakt Mij Blij-platform. De opbrengst van de verkoop is bestemd voor de bouw van twee scholen in Ssanje, in zuidelijk Uganda. ……‘We zijn volledig overrompeld door de media-aandacht en het aantal bestellingen. Zelfs uit Schotland en Frankrijk. Als dit zo doorgaat, gaat onze wens in vervulling en kunnen wij de scholen bouwen in Uganda.’ <

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *