Katholiek Amerika en misbruik

De rooms-katholieke kerk is de grootste denominatie in de Verenigde Staten. Protestanten zijn onderverdeeld in verschillende denominaties. Iets minder dan een kwart van de Amerikanen is katholiek, en de meeste katholieken wonen in het noordoosten en zuidwesten. Exacte aantallen zijn moeilijk omdat in de VS het veranderen van een denominatie heel gewoon is, dikwijls samengaat met verandering van sociale status.

Kerk en staat zijn in de VS strikt gescheiden. De scheiding is vastgelegd in de Amerikaanse grondwet. Er zijn meer dan 18.000 parochies voor de meer dan 70 miljoen katholieken en het aantal actieve bisschoppen ligt rond de 400.

De Amerikaanse katholieke kerk is diep verdeeld, vooral tussen ijzeren traditionalisten en de oude elites en modernere bewegingen. De kerk is de afgelopen jaren diep geschokt door een kindermisbruikschandaal. (bron: dpa)

Emeritus Amerikaanse bisschop geeft tientallen jaren van doofpot toe

Een onthutsende verklaring: de voormalige bisschop van Albany, in de staat New York, Howard Hubbard, heeft toegegeven dat zijn bisdom al tientallen jaren priesters tegen misbruik beschermt.

De emeritus bisschop gaf dit weekend aan de krant “The Time Union” toe dat het bisdom had geholpen seksueel misbruik van minderjarigen in de doofpot te stoppen. In plaats van de beschuldigde priesters bij de politie aan te geven, werden ze naar therapie gestuurd.

“Toen er in de jaren zeventig en tachtig beschuldigingen van seksueel wangedrag werden geuit tegen een priester, was het in het bisdom Albany gebruikelijk om de priester tijdelijk uit zijn ambt te ontslaan en hem voor advies en behandeling te sturen”, zei de 82-jarige. Als een “erkend psycholoog of psychiater” tot de conclusie kwam dat de priester kon terugkeren zonder het risico op terugval, werd herplaatsing overwogen.

Diepste spijt
“Het professionele advies dat we kregen was goed bedoeld maar slecht, en ik betreur het ten zeerste dat we het hebben opgevolgd”, aldus Hubbard. Er lopen ongeveer 300 processen tegen vermeende slachtoffers tegen het bisdom van de hoofdstad van de staat New York, dat tot 14 augustus de tijd heeft om een ​​rechtszaak aan te spannen na een wetswijziging in de staat.

Hubbard was het hoofd van het bisdom van 1977 tot 2014 en werd zelf beschuldigd van misbruik. In augustus 2019 wees hij dit in een verklaring categorisch van de hand. “Ik heb nog nooit in mijn leven iemand seksueel misbruikt”, zei de bisschop.

Hij vertrouwt op de rechtsstaat en het canonieke proces dat hem van de aantijgingen zou vrijspreken.bron: KNA

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *