Cordaid steunt Oekraïne-initiatieven van parochies

De Nederlandse hulporganisatie Cordaid gaat initiatieven van katholieke en protestantse geloofsgemeenschappen in Nederland voor noodhulp aan Oekraïense vluchtelingen steunen. Daartoe is onlangs een speciaal fonds in het leven geroepen: Het Omzien Naar Elkaar Fonds.

Gemeenschappen die een kerkelijke rechtsvorm hebben, zoals parochies of gemeenten, kunnen bij Cordaid een aanvraag doen. Die aanvraag moet vermelden wat de aard van de ondernomen activiteiten is, welke organisaties al steun bieden en wat de begroting van het project is. De bijdrage van Cordaid bedraagt minimaal 2.500 euro en maximaal 5.000 euro.

Het Omzien naar Elkaar Fonds

Cordaid is aangesloten bij het rooms-katholieke netwerk Caritas Internationalis, waarvan kardinaal Luis Antonio Tagle de president is.

Als een van de organisaties achter Giro555 ondersteunt Cordaid Oekraïense oorlogsslachtoffers met de opbrengst van de succesvolle landelijke actie. De hulpverlening verloopt via de lokale zusterorganisaties van het Caritas-netwerk.

In maart werd het kantoor van de Caritas-instelling in Marioepol zwaar getroffen. Naar verluidt zou het zijn beschoten door een Russische tank, volgens berichten vielen er zeven doden.

“Het is altijd vreselijk als hulpverleners geraakt worden in een conflict. Maar we zijn zo betrokken bij onze collega’s in Oekraïne, dat het nieuws dat twee medewerkers van onze zusterorganisatie zijn omgekomen bij een aanval in Marioepol extra hard binnenkomt”, zei Inge Leuverink, noodhulpcoördinator bij Cordaid.

“De verschrikkingen en de schaal van verwoesting in deze oorlog zijn bijna onvoorstelbaar. De hulpverleners wonen zelf ook in de getroffen gebieden en komen in aanraking met zeer traumatische situaties. Als wij noodhulp bieden dan zorgen wij vaak voor de nodige psychosociale zorg, om mensen te steunen bij het verwerken van hun trauma’s. In dit geval is het ook belangrijk om rekening te houden met de hulpverleners zelf, die er net zoveel last van hebben”, aldus Leuverink.

bron: kro-ncrv.nl/katholiek

beeld: /Caritas Internationalis